FLAGGOR. Kristdemokraterna i Salem tycker inte att prideflaggan borde hissas på kommunala flaggstänger. Foto: Ulrica Andersson

KD i Salem vill inte hissa prideflaggan

Kommunfullmäktige i Salem har beslutat att börja hissa prideflaggan under paraden i Stockholm, efter ett förslag från Centerpartiet. Men Kristdemokraterna håller inte samma linje.

  • Publicerad 09:52, 17 jun 2021

Prideflaggan ska hissas i Salem. Det beslutade kommunfullmäktige under torsdagens sammanträde, efter ett förslag som lämnats av Centerpartiet.

I förslaget skriver partiet att de vill att Salems kommun införskaffar prideflaggan, och att den hissas på kommunens flaggstänger i samband med pridefestivalen i Stockholm.

– Jag känner mig framför allt stolt över kommunfullmäktige som visar att man gemensamt står upp för vad regnbågsflaggan representerar, säger Raili Nilsson, gruppledare för Centerpartiet i Salem, som är en av dem som la fram förslaget.

Men det är inte alla som håller med.

"Handlar inte om vilken flagga"

Kristdemokraterna i Salem valde att rösta mot förslaget och menar att endast kommun-, svenska-, EU- och FN-flaggor ska få vaja på kommunens flaggstänger.

– Det är samma sak som att vi inte skulle vilja ha en AIK- eller Djurgårdsflagga. Om vi säger ja till det här, kan vem som helst kräva att ha sin flagga på kommunens flaggstänger. Det handlar inte om vilken typ av flagga det är, säger Pernilla Schubert, ordförande för KD i Salem.

Men kan du ha förståelse för att just prideflaggan kanske står för en gemenskap som är väldigt viktig för många?

– Det handlar ju om allas lika värde, och vi exkluderar ingen. Vi anser inte att man behöver en flagga för att visa är man är med i gemenskapen. Alla kan tycka om varandra och visa respekt, omtanke och kärlek för andra ändå.

Centerpartiets Raili Nilsson igen:

– För mig är det ofattbart att Kristdemokraterna inte vill stå upp för vad regnbågsflaggan representerar: att stå upp för alla dem som tvingas på flykt eller förföljs för att man inte respekteras för den man är. Det tycker jag att KD borde ställa sig bakom, säger hon.