Det var i slutet av juni som Daniela Bergström hittade katten, som nu fått namnet Milo, utanför ett av soprummen på Idholmsvägen. Där satt han instängd i sin transportbur. Med sig hade han även en liten filt, kattmat, sin kattbädd, kattsand och en kattlåda.

När Milo stått på platsen utan att någon hämtat honom i 1,5 till 2 timmar tog Daniela Bergström med sig honom hem.

– Jag var jätteupprörd över att någon kunde behandla ett djur så och tänkte att jag måste få hem honom i trygghet, säger hon.

– När jag öppnade buren så droppade det kiss av honom det var så hemskt.

Därefter gjorde Daniela en polisanmälan och sökte upp en veterinär för att kolla hur katten mådde och om han hade något chip så att det framgick vem som var ägaren.

– Han var tyvärr inte id-märkt men veterinärsköterskan sa att han mådde bra och att han troligen är mellan 1 och 3 år, säger Daniela.

Fått ett nytt hem

Hennes familj har redan två katter så de kunde inte ta hand om katten. I stället har han nu fått ett hem hos hennes vän Sandra Salomonsson i Vårberg som gett honom namnet Milo. Sandra har redan katten Mimmi som är fem månader men hon trivs ihop med Milo.

Både Sandra och Daniela är upprörda över den tidigare kattägarens agerande.

– Folk som gör så här borde inte få ha djur. De borde ha djurförbud, säger Daniela.

100-tals övergivna katter

Stockholms katthem har en strid ström av katter som dumpats och söker nya ägare.

– Vi har hundratals katter som står på kö, säger Ewa Edström på Stockholms katthem.

Just den här tiden dumpas bland annat oönskade kattungar och katter vars ägare ska åka på semester men inte vill eller tycker att de har råd att lämna in den på kattpensionat.

Vad ska man göra om man hittar en dumpad katt?

– Först ska man undersöka att den är id-märkt så att man kan hitta ägaren. Om man inte hittar någon ägare ska man göra en polisanmälan att katten är hittad. Sedan tycker jag att man ska sätta upp lappar i området där man bor att man har hittat katten. Sedan kan man kontakta oss och ställa upp katten på kö, säger Ewa Edström.