Förra onsdagen, den 3 november, var det återigen dags för den tillställning som Hantverkarna Stockholm nu arrangerat i 170 år. Närmare 180 hantverkare var på plats för att ta emot sina kompetensbevis i form av gesäll- och mästarbevis.

– Det var jättehäftigt och väldigt hedrande att få ta emot medaljen. Man har ägnat så extremt många timmar åt att skapa gesällmöbeln och då är det här ett väldigt bra avslut på ett sådant arbete, säger Karl Erixon som tilldelades både gesällbrev och medalj.

Peggy efter mormor

Hans gesällmöbel är skåpet Peggy, en skapelse som fått sitt namn från Karls mormor och som även är en hyllning Gislövshammar på Österlen där hon bodde.

– Tanken är att vi ska förvara fotografier och föremål som var kära för henne i skåpet. Så det blir en plats dit man kan komma och minnas henne, förklarar han.

Efter avslutad utbildning på Linköpings universitet arbetar han numera på Lerch träinredningar på Kvarnholmen. Han beskriver det som en lagom cykeltur från hemmet i sitt älskade Bagarmossen.

– Bor jag kvar i Stockholm är det här jag vill bo. Det är en magisk plats där man inte behöver vara orolig för att släppa ut barnen. Jag känner mig väldigt trygg här. Både jag och min sambo är väldigt kära i Bagarmossen.  

Vad har gesällbrevet och lilla belöningsmedaljen för betydelse för dig?

– Det betyder mycket för självförtroendet och är ett bevis på min yrkesskicklighet. Och det ger säkert mycket när jag ska söka jobb. 

Lilla belöningsmedaljen tilldelas till de som fått minst betyget 4,5 av 5 på sitt gesällprov.