Stämningen på Märsta station är frustrerad. Resande muttrar högt och köerna ringlar sig långa då hela perrongen är fylld till bristningsgränsen. Anledningen är att MTR har börjat köra hälften av pendeltågen utan tågvärdar. Det har lett till flera lokförare har tagit sig själva ur tjänst med inställda avgångar som följd.

– Det här är jättedåligt. Jag kommer för sent till jobbet. De måste lösa det här, säger Yousef Hersallah, 33, som står och väntar på ett tåg vid Märsta station.

Trots att facket har varnat för trafikkaos gav politikerna grönt ljus för experimentet om att köra pendeltågen utan tågvärdar. Efter många förseningar, uppskov och tekniska problem satte MTR den omdiskuterade planen i verket.

Hälften av de cirka 40 tågset som rullar i Stockholms pendeltågstrafik ska från och med onsdagen köras utan tågvärdar ombord. Successivt, fram till slutet av sommaren, ska tågvärdarna försvinna helt.

– Jag åker inte så ofta men när det blir sånt här kaos är det inte rolig. Min far, farfar och farbror jobbade alla på statens järnvägar, de vänder sig i sina gravar just nu, säger Hans Haglund som precis har kommit med ett tåg från Stockholm.

SL gick under dessa veckor ut med information och bad resenärer att hitta alternativa resvägar. Vid så många inställda avgångar och förseningar i trafiken menar Hans Haglund att stationsavgiften vid Arlanda skulle tas bort.

– Det är fruktansvärt trist att de tar bort tågvärdarna. Men sedan fattar jag inte en annan sak. Vi hade kunnat åka och byta tåg vid Arlanda men varför ska det kosta så mycket pengar att kliva av tåget där, säger han.

Förändringen för passagerarna när tågvärdarna tas bort blir framförallt att säkerheten vid på- och avstigning nu ska övervakas av lokföraren via ett kamerasystem. Det blir också lokföraren som gör utrop i högtalarna. I en enkät gjord av facket i början av februari svarar 98 procent av lokförarna att deras arbetsmiljö kommer att påverkas negativt eller starkt negativt av ensamarbete.

Fackförbund och kampanjen Rör inte min tågvärd har varnat för att lokförare kan sjukskriva sig eller välja att ta sig själva ur tjänst till följd av att tågvärdarna tas bort. Och det var just det som hände: 35 lokförare dök inte upp på jobbet under onsdagen.

En som tar det hela med lite ro är Joel Wedin, 27. Han ska åka pendel med sina två små barn.

–Det blir lite struligt men det går att arbeta sig runt det inom vissa rimliga ramar. Tågen går trots allt med en halvtimmes mellanrum och har man inte tider att passa är det lugnt. Men jag förstår att det är jobbigt för andra, säger han.

Pendelstrulet förväntas att fortsätta även under denna vecka.