Endast 61,9 procent av de röstberättigade i Botkyrka tog sig till valurnorna i årets kommunval – vilket placerar kommunen i botten jämfört med resten av landet.

Det preliminära valresultatet blev en rysare. Den tidigare Mittenmajoriteten, bestående av S, MP, C, L och KD, föll på målsnöret och lyckades inte samla på sig tillräckligt många mandat för att bilda ett nytt majoritetsstyre.

– Det är tråkigt naturligtvis, men samtidigt kan jag konstatera att vi inte ser någon annan majoritet. Varken till höger, vänster eller mitten. Så nu måste vi alla titta på vilka möjligheter som finns, och risken finns att vi kan landa i ett minoritetsstyre, säger Centerpartiets Dag Ahlse.

Han får medhåll från den tidigare majoritetskollegan Ing-Marie Viklund (L).

– Nöjd och besviken. Så skulle jag beskriva det just nu. Vi är nöjda med det arbete vi gjort, men besvikna att vi troligen tappar ett mandat och att vårt goda arbete inte speglas i resultatet, säger hon.

Gör rekordval

Valets stora vinnare blev istället de så kallade ytterkantspartierna: Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Båda partierna gör sina bästa val någonsin och kniper ytterligare ett varsitt mandat.

– Vi tar förmodligen ett mandat till, konstaterar Mats Einarsson (V) som är glad över det lokala resultatet.

Förståeligt, när Vänsterpartiet, som gått från 9,1 till 10,6 procent av rösterna.

– Det var väntat. Vi har i tidigare val sett tendenser i områden som Fittja där vi gått från 10 till 15 till 20 procent, säger han.

Det andra partiet är SD, som enligt det preliminära valresultatet går från 11,4 till 12,5 procent av rörsterna och blir Botkyrkas tredje största parti.

– Det är ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb, och det är vi jätteglada för, säger gruppledaren Martin Inglot.

Nu siktar han, likt Einarsson och alla andra gruppledarna i Botkyrkapolitiken, på att hitta underlag för att styra kommunen.

– Vi utesluter inte att vi kan komma att få styra. Men det är inte upp till oss att inleda förhandlingar. Vad vi kan göra är att stå öppna och hoppas på något bra – Botkyrka behöver förändring, säger Martin Inglot.

På andra sidan det politiska spektrumet finns Einarsson, och även han har goda förhoppningar om att få ingå i styret igen.

– Nu räcker det inte med S, V och MP. Om vi vill ha majoritet kommer vi behöva stöd från KD. Men det står klart att våra mandat behövs, säger han.

S lockar var tredje

Om det ska bli någon flört med Kristdemokraterna återstår att se, men KD säger till Mitt i att så länge ett parti stödjer deras politik så är de beredda att samarbeta.

Även Socialdemokraterna går framåt och blir som vanligt Botkyrkas största parti med 31,3 procent av rösterna.

"Väljarna har gett sitt besked, man vill ha ett socialdemokratiskt lett styre. Sen är det också fastslaget att det inte finns någon styrande konstellation utan Socialdemokraterna som kan få majoritet utan att samarbeta med eller göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Det hoppas jag inget parti i Botkyrka är beredda att göra. På onsdag har vi dem slutgiltiga resultaten och vi har stor respekt för att varje röst räknas. Nu fortsätter samtalen och vi socialdemokrater har god erfarenhet av att samarbeta och leda på bred front", skriver partiets stabschef, Nadina Rosengren, i en kommentar till Mitt i.