Intresset för att paddla har kanske aldrig varit större. Örnsbergs kanotsällskap känner av trycket. Varje år tar man in cirka 200 nya medlemmar och har nu 1 350 medlemmar.

– Det är fantastiskt att så många vill paddla men tråkigt att vi tvingas säga nej till många som vill bli medlemmar, säger Bengt Larsson som är aktiv i klubben sedan många år.

Mitt i träffar honom och flera andra kanotister utanför de blå containrar där sällskapet förvarar sina kanoter. De står uppställda på en bit parkmark vid Lövholmsvägen i Gröndal, ett stenkast från Träbåtssällskapet Skeppsmyran.

Var samarbetsvilliga

Så här det varit sedan 2015. Då rev staden sällskapets klubbhus på Bryggvägen i Gröndal – ett hus som medlemmarna byggt själva och som rymde både bastu, gym och utrymme att fika och umgås i. Orsaken var att bostäder skulle byggas på den kommunägda marken.

– Vi var samarbetsvilliga, för vi förstår att nya bostäder behövs. Men vi blev lovade en ny, bra lösning och den har vi hittills inte fått. Det är ett stort problem för oss inte minst för att klubben växer, säger Peter Linderoth, som är ordförande i föreningen och ägnat mycket tid och kraft åt lokalproblemet under de senaste åren.

Tillfälligt bygglov

Att bygga ett klubbhus där containrarna står går inte, eftersom man inte får bygga permanenta hus för idrottsverksamhet på parkmark. I stället finns ett tillfälligt, femårigt bygglov för containrarna, som löper ut i vinter men kan förlängas.

Det lär behövas. Exploateringskontoret har nu visserligen uppdaterat en tidigare lösning som innebär att ett nytt klubbhus byggs hos Ekensbergs båtsällskap vid Mörtviken. Kanotsällskapet ska sedan hyra huset av idrottsförvaltningen, är tanken.

– Men några beslut finns inte, exploateringskontoret ska se över budgeten och återkomma med ett förslag efter sommaren. Det innebär att klubbhuset kan vara klart tidigast 2023, om det ens blir av. Vi är luttrade, för alla tidigare förslag har stoppats av olika skäl, säger Peter Linderoth.

Får tränga ihop sig

På exploateringskontoret menar projektledaren Karl Gylje att staden verkligen försökt att hitta en lösning för kanotsällskapet men att bristen på ytor gjort det besvärligt.

– Det är en jättefin verksamhet och vi är måna om att den ska finnas kvar. Planen är nu att sällskapet ska få plats hos Ekensbergs båtsällskap. Båtklubb och kanotsällskap får alltså samsas på samma område. När staden växer måste man tränga ihop sig på mindre ytor, säger han.

Kanotisterna kan inte göra mycket annat än att hålla tummarna, även om det svider att de måste hyra det hus som planeras, i stället för att äga det som andra kanotklubbar gör.

– Vi kan inte ta emot fler medlemmar så länge vi är kvar vid de här containrarna. På sikt hotar det här vår framtid i Gröndal, säger Bengt Larsson.