Med utsikt över Kvarnbacken ska människors självkänsla stärkas – genom att bland annat lära dem att slåss.

Det gifta paret Christoffer Matz och Emma Lundegard tog över kampsportsklubben vid Jakobsberg i slutet av 2022.

– Förre ägaren fick kämpa väldigt hårt under pandemiåren, så han tappade gnistan. Vi har varit involverade i klubben ganska länge och kände att det var rätt för oss, säger Christoffer Matz.

Paret har länge varit involverade i klubben, då deras son tränat här i nio års tid.

Paret har länge varit involverade i klubben, då deras son tränat här i nio års tid.

Mikael Andersson

Grundaren och den tidigare ägaren Steven Antoniou vann Järfällas trygghetspris 2018 tack vare sina ideella insatser till att öka kvinnors trygghet. Detta genom att ge kostnadsfria självförsvarskurser till tjejer – något som återkommer i höst. Målet är att hålla två kurser i slutet av höstterminen.

– Det var väldigt populärt, så han ska hålla det igen. Han är jätteduktig på att identifiera varifrån hotet kommer, hur man kan agera själv och hur man kan ta sig ur en farlig situation, säger Emma Lundegard.

"Vid rött smäller det"

Christoffer Matz har en bakgrund inom militären och förklarar att det framför allt handlar om att kunna identifiera en eventuell fara innan det faktiskt blir farligt.

– Vi använder signaler under träningens gång. Vid grönt är det hur lugnt som helst, vid gult gäller det att vara aktsam och vid rött smäller det, säger han.

Christoffer Matz menar att kampsporten Jiu Jitsu är användbar i självförsvarssyfte.

Christoffer Matz menar att kampsporten Jiu Jitsu är användbar i självförsvarssyfte.

Mikael Andersson

Emma Lundegard påpekar vikten i att vara vaksam om sin omgivning.

– Eftersom många ungdomar i dag går med näsan i mobilen kanske man inte ser att en potentiell farlig situation är mitt framför sig. Målet är ju att inte hamna i situationen, säger hon.

– Men när man väl gör det ger vi en liten ryggsäck med saker som hjälper för att man ska kunna ta sig ut, tillägger Christoffer Matz.

Vill locka fler tjejer

Grundfilosofin i kampsport är att börja stärka människan inifrån, menar Christoffer Matz.

– Man vill kroka tag i människan, styrka den och ta hand om personen tills den inte kan lära sig mer eller vill ta en annan väg.

– Ofta brukar det vara så att man vill vara tuff och visa vad man går för när man kommer till en kampsportsklubb. Men sådana kommer och går väldigt snabbt, för det finns inte plats för dem här, säger Emma Lundegard.

Klubben har en varierad målgrupp, men störst fokus ligger på familjer, ungdomar och barn.

– Vi vill gärna trycka lite mer på tjejklasser också, där det bara är tjejer. Vi vill skramla ihop de här tjejerna som kanske spelade någon sport fram till gymnasiet men som sedan slutade. Det är rätt vanligt och väldigt synd, säger Christoffer Matz.