För fyra år sedan brann scoutgården på Bryggerivägen ner.

BRAND. Den gamla scoutstugan brann ned sommaren 2019.

BRAND. Den gamla scoutstugan brann ned sommaren 2019.

Malin Huusmann

Sedan dess har Upplands Väsby scoutkår kämpat för att bygga en ny samlingslokal.

Nu får föreningen hedersutmärkelsen Årets Väsbybo. Vi når en glad scoutledare Andreas Jidling på telefon för att gratta.

– Det känns bra! Kul att allt slit som vi kollektivt kämpat med uppmärksammas. Och att scouterna får synas lite, säger han.

Varför tror ni att ni fick priset?

– Jag tror att väldigt många har uppmärksammat oss när vi jobbat med att bygga upp scoutgården på nytt. Vi har kämpat med att samla in pengar och leta sponsorer. Folk har fått upp ögonen för scouting.

Hur går det med bygget av scoutgården?

– Insamlingen har gått bra, men det saknas fortfarande pengar. Det blir slutbesiktning i juni och blir vi godkända då kan vi börja använda lokalen. Inredningen på bottenvåningen är nästan klar, men övervåningen kräver nog ytterligare tusen timmars jobb.

Han berättar att ett hundratal inblandade i föreningen har varit med och jobbat.

– Det har ändå varit en kul resa i och med att vi gjort mycket själva. Några av oss kan olika delar i byggprocessen som att spackla, slipa och sätta dörrar. Det har även varit kul att förmedla kunskap vidare till de som aldrig har byggt.

Scoutgården är nästan klar.

Scoutgården är nästan klar.

Har ni fått något stöd från kommunen?

– Utmärkelsen är jätterolig att få. Sedan hade det självklart varit önskvärt med mer ekonomiskt stöd från kommunen när det kommer till så här stora projekt. Förhoppningsvis kan vi få stöd för att slutföra bygget och det arbete som behövs med tomten.

Han pekar på att föreningen bygger för ungdomarnas och kommunens bästa.

– Alla typer av verksamheter och faciliteter som engagerar barn och ungdomar behövs, allt från fotbollsplaner till sporthallar. Men hur ska kommunen hantera ideella organisationer som inte nyttjar kommunens lokaler? Vi som äger och förvaltar egna lokaler hamnar lätt lite vid sidan om.

BYGGE. Christoffer Hjerne, Ronnie Gustafsson och Cecilia Stenman från Upplands Väsby Scoutkår. Bilden togs i höstas.

BYGGE. Christoffer Hjerne, Ronnie Gustafsson och Cecilia Stenman från Upplands Väsby Scoutkår. Bilden togs i höstas.

Mikael Andersson

Andreas Jidling började själv som scout redan 1990 och blev ledare åtta år senare. Sedan dess har har varit Upplands Väsby scoutkår trogen.

– Det är gemenskapen som driver och forumet passade mig väldigt bra. Det har varit kul att se hur alla barn och ungdomar utvecklats, många har själva blivit ledare. Jag har nog haft en 300–400 scouter genom åren.

Hur firar ni att ni blivit Årets Väsbybo?

– Vi ska på vårläger i Rosersberg över kristi himmelfärds-helgen. Vi får väl baka lite tårta och bjuda kårens medlemmar på!