Efter en rad incidenter och skadegörelse mot stadsdelsförvaltningens lokaler i Hässelby gård i våras beslutade lokalpolisen att sätta upp flera övervakningskameror. Nu gör man samma sak på Vällingby torg.

– Vi ökar både tryggheten och möjligheterna i brottsutredningarna eftersom vi använder materialet som bevis. När vi ser att det hänger folk på torget så går vi ut, säger Samuel Sjöö, kommunpolis i Vällingby.

Samuel Sjöö tror och hoppas att knarkaffärerna kommer att minska på torget.

– Det är på sena eftermiddagar och kvällar som säljarna gör sina pengar här. Kamerorna kommer att bli ett väldigt effektivt verktyg, säger han.

Permanenta kameror

Frågan om kameror har varit uppe ett tag, men först i år kom de alltså på plats, med tillfälliga tillstånd.

– 2018 planerade vi för permanenta kameror i Hässelby gård, Vällingby centrum och på Brommaplan, men arbetet tog stopp, berättar Sjöö.

En av anledningarna är att de permanenta kamerorna kostar pengar och polisen har ett begränsat antal att tillgå. Hittills har länets särskilt utsatta områden och city prioriterats.

Men en hel del pekar på att de tillfälliga kamerorna fått effekt. Antalet anmälda narkotikabrott i Hässelby gård har enligt polisen halverats.

– Antalet narkotikabrott handlar om hur mycket vi jobbar mot det, men vi ser oavsett att brotten i Hässelby gård inte längre begås där kamerorna sitter, säger Sjöö.

Flyttar inte bara droghandeln till andra platser?

– Vi blir varken av med narkotikaproblemen eller gängkriminaliteten, men kamerorna är ju en del i att göra platserna tryggare. Det ska inte vara otryggt att gå förbi Vällingby torg eller att ta tunnelbanan eller bussen hit.

– Men, jo, i Hässelby kan vi se att andra områden, som Hässelby Strand, fått mer problem än tidigare.

”Handlar om integritet”

De flesta Mitt i frågar välkomnar kamerorna – men inte alla.

– Det är obekvämt. Det handlar om min integritet och jag har ingenting med droghandeln att göra och borde inte bli indragen i det genom att bli filmad, säger Kevin Lamce.

Men Samuel Sjöö tror inte att det är den generella uppfattning hos boende.

– Av kommentarerna hittills på våra sociala medier har jag inte läst en enda negativ. Jag tror att man ser det positiva med kamerorna. Men vi uppmanar lokalborna att ge oss feedback.

Sjöö säger att även andra trygghetsåtgärder har betydelse.

– Att ordningsvakter patrullerar i Hässelby, eller att det hålls snyggt och rent, kan också göra att narkotikabrotten minskar. Men vi önskar att alla kamerorna blir permanenta.

Ekaterina Polishchuk, 42, studerande, med sonen Alexander, 4, Hässelby gård:

– Det är bra med kameror, för det blir tryggare. Jag trivs här men det kan vara läskigt att gå här, speciellt på kvällarna.

Maricel Nilsson, 46, kökschef på Subway i Vällingby:

– Helt fantastiskt. Ibland är det väldigt stökigt inne på restaurangen och det är otroligt störande. Vi har ringt hit polisen några gånger, det är bra att stationen är så nära. Nu hoppas jag att det blir bättre.

Peter Karlsson, 33, biomedicinsk analytiker, Vällingby:

– Det är inte så kul att det behövs, men det är bra att det blir säkrare med kameror. Det känns också tryggt när polisen är här på torget.

Ann Backlund, 77, pensionär, Hässelby gård:

– Det är bra med kameror, man vet aldrig om det kan hända något med en. De flesta är jättesnälla här, men man måste bemöta den situation som man läser om i tidningen.