Försvunnen. Julkulan vid rondellen intill Stockholmsvägen, Vasavägen och Bengt Färjares Väg är borta. Foto: Läsarbild

Julmysteriet: Kommunens kula spårlöst försvunnen

Julstämningen vid Villavirondellen blev kortvarig. Nu söker kommunen tips från allmänheten för att få tillbaka sin försvunna julkula.

  • Publicerad 16:41, 23 nov 2020

Villavirondellens julkula är spårlöst försvunnen. Danderyds kommun misstänker att den är stulen och polisanmäler nu händelsen.

– Vi tar gärna emot tips om hur den kan ha försvunnit, och om den ligger någonstans, säger Lena Rasmusson, anläggningschef på kommunen.

Sedan några år tillbaka pyntar Danderyds kommun Ösbyrondellen och Villavirondellen med två respektive en kula.

För lite mer än en vecka sedan blev julkulan vid Villavirondellen (den intill Lidl) omtalad på sociala medier. Detta efter att leverantören monterat kulan med den guldiga rosetten uppochner. Inlägget på facebook om den olyckliga pyntningen har fått stor spridning. ”Vem är det som är ansvarig? Så kan vi ju inte ha det” lyder en av kommentarerna.

Senare under veckan vändes rosetten rätt, till skillnad från innan när rosetten låg mot marken. Vilket också uppmärksammades i ett nytt inlägg: "Julstämningen är räddad." skriver en användare.

– Precis som det mesta i världen har även julkulorna varit upp och ned. Det har haft med förankringen att göra, nu har entreprenören löst det på ett mer optimalt sätt, säger Helena Eriksson, kommunikatör på Danderyds kommun.

Men i helgen försvann kulan – och tjuvens byte var inte litet. Kulans diameter är strax över en meter. Enligt uppgift ska den forslats bort från platsen natten till lördagen, den 21 november.

– Det är tråkigt. Speciellt i dessa tider när det är viktigt med att skapa trevlig utemiljö och lite glädje i allt som händer, säger Lena Rasmusson.

I nuläget finns ingen misstänkt tjuv, berättar hon.

Som en förebyggande åtgärd mot fler kul-stölder har de övriga två kulorna förankrats på nytt i marken. Lena Rasmusson berättar att de är i kontakt med leverantören till julkulan.

Det finns dock inga planer på att ersätta den försvunna julkulan.

– Vi kanske gör en omfördelning av kulorna. De här var på plats förra året, utan några skadegörelser. Vi hoppas att den ska komma tillbaka på ett eller annat sätt, den är inte lätt att gömma helt eftersom den är så stor, säger Lena Rasmusson.

Säkrade. Två av de tre kulorna finns kvar vid Ösbyrondellen. Foto: Danderyds kommun