För fem år sedan kom Hacer Korucu till Vårberg från Turkiet. I hemlandet jobbade hon som modedesigner och projektledare men i Sverige har hon haft svårt att få jobb trots att hon både läst svenska och utbildat sig till florist. 

– De butiker jag pratade med tyckte att man måste kunna mer svenska men jag måste ju arbeta och vara ute bland folk för att öva, säger hon.

Vi får andra att våga

Många andra nyanlända kvinnor hon träffade vågade sig heller inte ut i samhället. De tyckte att de pratade för dålig svenska, eller att de inte riktigt förstod det svenska samhället och hur de förväntades vara och agera. Så hon skrev inlägg på Facebook och Instagram om att hon ville starta ett projekt där kvinnor skulle komma ut och få en egen försörjning.

– Det var väl kanske mellan fyra och sex av mina vänner som svarade, sedan delade de vidare och svaren började trilla in. På en dag fick jag mejl från 58 kvinnor som ville vara med, säger hon.

Aktiva. Kreativa kvinnor ska sälja sina saker på julmarknaden i Skärholmen i helgen. Här deltar de i Älvsjö.

Aktiva. Kreativa kvinnor ska sälja sina saker på julmarknaden i Skärholmen i helgen. Här deltar de i Älvsjö.

Kreativa Kvinnor

Kvinnorna kommer från Turkiet, Somalia, Iran och Syrien och bor runt om i Skärholmen men även i Botkyrka och andra delar av staden. 

– Vi vill bli aktiva i samhället och inte vänta på stöd för det tar lång tid och man tappar energi. Vi har moral, stor energi och bra idéer och vi vill använda dem, säger Hacer Korucu. 

Handarbete. Sevda Göcmez från Kreativa kvinnor broderar. På bilden deltar hon på Älvsjömässan.

Handarbete. Sevda Göcmez från Kreativa kvinnor broderar. På bilden deltar hon på Älvsjömässan.

Kreativa kvinnor

Skapar sin egen försörjning

Det här ledde till att hon startade den ideella gruppen Kreativa kvinnor som framförallt jobbat med hantverk av olika slag. De har inget ekonomiskt stöd så kvinnorna sitter hemma och jobbar, en del broderar andra stickar kläder, gör makramé eller smycken. Tanken är att sakerna ska säljas på olika marknader så att de får in egna pengar till sin försörjning. I oktober var de med på Hantverksmässan i Älvsjö. Nu i helgen den 16–18 december är de med på julmarknaden i Skärholmens centrum. 

– Vi vill hjälpa dem att komma ut och julmarknaden är en stor chans, säger Hacer Korucu. 

Även för hennes egen del har gruppen givit ringar på vattnet. Kulturens bildningsverksamhet har uppmärksammat hennes engagemang och nu anställt henne som projektledare.