Videkissar. De luddiga figurerna stötte Margith Mäkitalo Eklöf på i veckan, lite tidiga är de. Foto: Margith Mäkitalo Eklöf

Julen är slut – Nu kommer första vårtecknet

På en promenad till Rönninge by hittar Täbybon Margith Mäkitalo Eklöf videkissar. "Första gången jag ser det i december".

  • Publicerad 16:32, 22 dec 2021

Man skulle kunna tycka att de kan chilla lite

Sov du lilla videung, än så är det vinter. Nej, orden i den välkända barnvisan ville inte ett träd i Täby förhålla sig till. På väg från Hägernäs till Rönninge by fick Margith Mäkitalo-Eklöf syn på de luddiga tussarna i ett av träden. 

– Jag trodde jag hade sett fel det kan inte vara möjligt att de kommer så här tidigt, det är i alla fall första gången jag ser det i december, säger hon.

Videung brukar annars vara ett tidigt vårtecken som vanligtvis kommer omkring februari och mars.

– Jag tror hela trädet kan slå ut i veckan. Det var också bara just det trädet och inget annat runt omkring, vilket var lite märkligt, säger hon.

Ett tidigt "förvårtecken"

Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet är det lite tidigt. De är fortfarande i ett läge där de vilar. När värmen kommer så kommer de att slå ut, berättar han.

– Nej, man skulle kunna tycka att de kan chilla lite men de är luddiga och ulliga bra skyddade från kallt väder, ett förvårtecken kan man säga att det är, säger han.

Beroende på var trädet står kan de komma tidigare. Om det är en varm plats till exempel.

– Om de står på en extra varm plats så kan det variera när de drar i gång, säger han.

Vill man se ett tecken som är riktigt tidigt ska man hålla koll på hasseln säger han. Den kan blomma nu.

– De man kan spana efter. Tanken är inte att den ska blomma i december, men det ser ut som den kan göra det. De vill vara först med att blomma, men då finns också en risk för att fröämnena fryser bort, säger Didrik Vanhoenacker.

Videvisan

Barnvisan "Sov du lilla vide ung" är ursprungligen en dikt av Zacharias Topelius som först publicerades i barntidningen Trollständan år 1869.

Tanken var att dikten skulle framföras av barn som ett lite skådespel.

Dikten tonsattes av Alice Tegnér. Sången publicerades 1895 i det tredje häftet av "Sjung med oss, Mamma!" och hette då "Videvisan".

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre