Väsby växer och har länge varit och nosat på 50 000-strecket. Det var dock oklart när den magiska gränsen skulle sprängas.

Nu konstateras att det skedde i juli. Men eftersom det är svårt att exakt avgöra vem som passerar gränsen valde Upplands Väsby kommun att lotta fram den lyckliga.

Och vinnare blev lilla Joline, född 2 juli, i Odenslunda. Eftersom Joline är bebis och av naturliga skäl ännu inte kan ge sin syn på saken, så tog Mitt i ett snack med mamma Felicia Broberg.

ETTAN Upplands Väsby växer och passerade 50 000 invånare i juli. En ny liten Väsbybo som föddes vid samma tid är Joline.  Förra veckan uppvaktades hon och familjen, representerad här av mamma Felicia Broberg, av kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

ETTAN Upplands Väsby växer och passerade 50 000 invånare i juli. En ny liten Väsbybo som föddes vid samma tid är Joline. Förra veckan uppvaktades hon och familjen, representerad här av mamma Felicia Broberg, av kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Frida Strandäng/Upplands Väsby kommun

Grattis! Hur känns det?

– Jättekul och förvånande. Vi blev väldigt glada för det här initiativet från kommunen. Tårta, blommor och diplom! Diplomet blir fint att kunna visa Joline när hon blir äldre.

Familjen, som även består av pappa Elias och storebror Leon, 2,5, flyttade till Upplands Väsby för ett par år sedan. Men Felicia har bott här tidigare.

– Jag har mer eller mindre vuxit upp här och älskar att bo här. Jag har min pappa här och min mamma i grannkommunen. Så det känns lite som att komma hem, säger hon.

Joline Boulos Broberg, Väsbybo nummer 50 000.

Joline Boulos Broberg, Väsbybo nummer 50 000.

Privat

Vad är bra med Väsby?

– Det är en stor kommun men man har nära till allt. Vi bor i ett bra och fint område med nära till natur, bra förskola och centrum.

Vad saknar du?

– Ompyssling av lekplatserna i bostadsområden. De stora lekparkerna, som den vid Vilundabadet, är fina. Men de mindre behöver rustas upp och underhållas.

Och att Väsby växer är ingen underdrift. Under 2022 ökade kommunen procentuellt näst mest i Sverige med hela 3 procent, tätt efter Sigtuna med 3,2 procent. Som jämförelse ökade riket med 0,7 procent.

63 000 år 2040

Och kommunen ska bli ännu större. Det finns det till och med ett politiskt beslut på från 2013. År 2040 ska Väsby ha 63 000 invånare.

– Det är roligt att vi blir fler Väsbybor. Förutom att det föds nya invånare i kommunen så väljer många att flytta till de nya bostadsområden som växer fram. Närheten till Stockholm, Arlanda och naturen inpå knuten lockar allt fler, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Men att växa snabbt är inte helt oproblematiskt.

Hänger infrastrukturen med i byggtakten?

– Ofta, men inte alltid. Kommunen blir bättre och bättre på att få bostadsbyggande och service till Väsbyborna att gå i takt. Samtidigt kan jag ödmjukt säga att vi behöver bli ännu bättre på det, säger Mathias Bohman (S).

Räcker förskolor och skolor?

– Ja. I takt med att vi blir fler invånare bygger vi nya förskolor och skolor. Att perfekt matcha behovet av skolplatser är svårt, men kommunen blir allt bättre på det.