Han har spelat in skivor med artister som Diana Ross, Aretha Franklin och Luther Vandross, varit gitarrist i Blood, Sweat and Tears och turnerat med världsnamn som Simon and Garfunkel och Roberta Flack.

Nu kommer gitarristen och kompositören Jojje ­Wadenius till Midsommarkransen, för att ge två konserter i Biocafé Tellus.

– Det var Max som föreslog att vi skulle spela på Tellus och jag tyckte att det lät bra. Det är roligt att stödja små och udda spelställen som fortfarande existerar, säger Jojje Wadenius.

Max, det är jazzgitarristen Max Schultz, medlem i Max Schultz-Leo Lindberg-Chris Montgomery trio. Jojje Wadenius hörde trion spela på en liten jazzklubb i Oslo, där han bor sedan många år. Det ledde till att han började hoppa in och spela med trion.

– De har växt upp med min musik och är fantastiskt fina musiker. Det är kul att träffas och spela. Exakt vad det blir på Tellus vet vi inte än, men det blir både mina och deras låtar, säger han.

Klassiska barnvisor

Vid fredagens konsert blir det funk och melodisk fusion, med inslag av jazz och blues. På lördag blir det barnvisor, med Jojje Wadenius ensam på scenen. Framför allt ska han spela och sjunga de visor han gjort till Barbro Lindgrens texter. Till klassikerna hör ”Mitt lilla barn”, ”Jag är det fulaste som finns” och ”Mitt sår”.

Att uppträda för barn kräver ett annat förhållningssätt, berättar han.

– Jag snackar mer och försöker engagera dem och få dem att tänka på saker och ting. Och så låter jag bli långa improvisationer som kan vara krävande för barn.

Musik som sorgearbete

77-årige Jojje Wadenius har varit musiker sedan 1960-talets slut och nått stora framgångar, både i Sverige och utomlands. Spelglädjen är intakt och nu hjälper den honom också att hantera sorgen efter hustruns bortgång i höstas. Han och poeten Lotta Olsson (vars make Ulf Nilsson har gått bort) har i ett tätt samarbete skapat ­låtar om sorg och saknad.

– De har hjälpt mig mycket i mitt sorgearbete. Det kan hända att jag spelar ett par av dem vid fredagens konsert, berättar han.