En kvinna anmälde förra året en klinik efter en stussförstoring. Fillern läckte ut och hon drabbades av infektioner. Till slut tvingades hon söka akut vård.

– Fillers är det dummaste jag gjort. De migrerar och kapslas in i vävnad. Det blir inflammationer när kroppen försöker göra sig av med den, säger hon.

Vad värre var, hon kunde ha dött under ingreppet. Läkemedelsdosen var hög, och hennes blodtryck, puls och andning övervakades inte. Hon löpte risk att bli medvetslös, få kramper och hjärtstillestånd, enligt Ivo.

Vill varna andra

Vid samma klinik fick Bredängsbon Johanna Stensland, 53, fillers i brösten. Ett par år senare sprack ena bröstet.

Hon valde fillers framför inplantat för att "slippa lägga sig under kniven".

– Man behöver inte bli sövd, och man invaggas i tron om att det är ett säkrare ingrepp.

Men det slutade med att hon fick söka akut vård på Södersjukhuset, där hon genomgått två operationer. Smärtan är något hon ser ut att få leva med.

Johanna Stensland fick genomgå två operationer på Sös för att få bröstet att läka efter fillersinjektionen.

Johanna Stensland fick genomgå två operationer på Sös för att få bröstet att läka efter fillersinjektionen.

Tom M Kronestedt

Den filler-produkt som orsakade problemen har nu förlorat sin CE-märkning och får inte användas i Sverige.

Vilka produkter som klinikerna nu köper in finns det ingen koll på. Helena Dzojic, enhetschef för medicinteknik vid Läkemedelsverket, uppmanar till försiktighet:

– Kontrollera förpackningen på den produkt som används. Den ska vara CE-märkt tillsammans med fyra siffror. Läs också tillverkarens information om vilka risker som finns. Vissa kliniker har en tendens att inte uppge det, säger hon.

"Var noga med vart du går"

I Stockholms län finns det över 500 kliniker som injicerar fillers och botox. Det framgår av Inspektionen för vård och omsorgs vårdgivarregister. Sedan lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar trädde i kraft 2021 måste klinikerna registrera sig där.

Det innebär också att de står under Ivo:s tillsyn utifrån patientsäkerhetslagen. I år, fram till och med september, har 23 anmälningar kommit in.

Hos Ivo finns också en checklista för att säkerställa att kliniken är seriös.

– Man ska vara otroligt noga med vart man går. Det finns kliniker som importerar fillers som inte är CE-märkta, säger Göran Olsson, tillsynsledare vid Ivo.

Ivo har utövat tillsyn mot ett 50-tal kliniker. Läkemedel som används utan läkarordination, undermålig journalföring och dålig hygien är vanliga brister.

Ivo får också in många tips om att injektioner ges av personal som inte är legitimerade sjuksköterskor, läkare eller tandläkare.

Polisanmäls

Det är olagligt, och senast i augusti åtalades en kvinnlig företagare för att ha utfört olovliga estetiska injektionsbehandlingar, och tidigare i år dömdes en annan till dagsböter för brottet.

Enligt Göran Olsson är det många som inte har förstått vad det innebär att räknas som vårdgivare.

– Det finns de som utför injektionsbehandlingar i hemmet, eller på hotell. Alla registrerar sig heller inte hos oss. Så det borde vara många fler än 500 vårdgivare i vårt register, säger han.

Enligt branschorganisationen Svensk förening för estetisk plastikkirurgi gjordes 25 000 plastikkirurgiska ingrepp per år 2021. De räknar dessutom med att den siffran stiger med 20 procent per år.
Tillbaka i köket i Bredäng. Johanna Stensland har ett råd till dem som funderar på fillers i brösten:

– Gör det inte!