Under coronakrisens första fas, när många stockholmare förlorade jobben, minskade sysselsättningen i hela länet för att mot slutet av året stabiliseras. Männens sysselsättningsgrad har faktiskt återhämtat sig helt och är nu tillbaka på samma nivå som innan krisen.

Men läget för kvinnorna, vars sysselsättningsgrad fortsätter att minska, oroar arbetsmarknadsborgarrådet Karin Ernlund (C).

Män fick nya lagerjobben

I grova drag ser hon två förklaringar till att kvinnorna har drabbats hårdare under pandemin.

– Män, och framför allt unga män, har tagit jobb i de nya bristyrkena, till exempel inom lager, logistik och olika typer av transporttjänster. Samtidigt har kvinnor i högre grad haft visstidsanställningar, till exempel inom handel och besöksnäringen, och var därmed de som först fick gå när företag behövde säga upp och permittera, säger Karin Ernlund (C).

https://www.mitti.se/nyheter/sa-slar-arbetslosheten-mot-stockholms-stadsdelar/repubk!8Wjj@Pc7lCFblRzhqsoEOg/

Vill inte se rekrytering av studenter

Kvinnor med kort utbildning ses av staden som en särskilt utsatt grupp som redan innan covidkrisen hade en svag ställning på arbetsmarknaden. Nyckeln för att lyfta dem är studier, menar Karin Ernlund, som är glad att fler kvinnor förra året sökte sig till utbildningar, bland annat till bristyrken inom vård- och omsorg.

Hon vill nu att arbetsgivare, både inom staden och privata företag, avstår från att rekrytera studenterna.

– Det här är ett reellt problem, inte minst på undersköterskeutbildningarna. Vi måste se till att de här kvinnorna avsluta sina studier, för det är en verklig investering. Den största risken man har på arbetsmarknaden är att inte ha en utbildning, säger Karin Ernlund.

Svårare att jobba uppsökande

Samtidigt har staden haft svårare att nå ut till kvinnor, som varken jobbar eller pluggar och som står långt från arbetsmarknaden. Mycket av det uppsökande arbetet på öppna förskolor, vårdcentraler och på sfi-träffar, som anställda “stadsdelsmammor” brukar göra för att nå andra nyanlända kvinnor, har pausats.

– Det är jätteviktigt att vi kan komma tillbaka till det. Stadsdelsmammorna, som tidigare varit på projektbasis, är från och med i år en del av stadens ordinarie verksamhet just för att det är så viktigt med det uppsökande arbetet, säger Karin Ernlund.

Inga köer till komvux

Oppositionen har kritiserat den grönblå majoriteten för att satsa för lite pengar på arbetsmarknadsinsatser under coronakrisen och har efterlyst mer resurser till utbildningar. Men Karin Ernlund håller inte med.

– Vi har inga köer till komvux och det finns ingen brist på resurser som gör att man inte får läsa utbildningarna. Tvärtom har vi fördubblat resurserna till komvux för att ta höjd för att möta pandemins effekter, säger hon.