Joachim Gahm (KD) ledamot i Danderyds kommunfullmäktige blir rådgivare till Sara Skyttedal och hennes EU-valsprojekt – det nya partiet Folklistan.

En informell roll, menar han.

– Vill hon ställa frågor och be om råd, då svarar jag. Det är på personliga grunder som jag ställer upp, jag är inte en del av någon organisation för Folklistan. Vi har hjälpt varandra och stöttar varandra, säger han till Mitt i.

Efter en inspelning för Henrik Jönssons youtubekanal under måndagen om Folklistan, då journalister var på plats, väcktes uppmärksamhet när Skyttedal och tidigare S-politikern Jan Emanuel – som blir partiets förstanamn – lämnade platsen i en helikopter. Joachim Gahm var på plats.

Du har inte åkt med helikoptern?

– Nej, säger Joachim Gahm och skrattar.

– Vi blev alla överraskade av det som var på plats. Svenska valen kan vara tråkiga, så när det skojas till, som i går, då blir det roligare.

Under tisdagen presenterades en längre lista med kandidater från olika partier för Folklistan.

Inga namn från Danderyd, ännu.

– Det kan komma. Men jag kommer inte kandidera. Jag är medlem i Kristdemokraterna och kommer stötta mitt parti i EU-valet.

Hjälpt varandra i blåsväder

Sara Skyttedals projekt med Folklistan kommer efter oroligheter inom KD på toppnivå. I januari blev det känt att Ebba Buschs vän och debattören Alice Teodorescu Måwe tar hennes plats.

Joachim Gahm – som också varit i blåsväder i KD – berättar att han och Sara har stöttat varandra när det har stormat.

– Hon har hjälpt mig jättemycket. Vi har en personlig relation sedan 2016, och det är den rollen jag har.

Folklistan är ett tvärpolitiskt projekt som Junilistan från 2004. I formell mening är det ett parti, där kandidaterna driver sina egna frågor men med en gemensam grund för svensk politik i EU.

Gahm hoppas att det kan uppbåda intresse till EU-valet.

"Jag har mitt parti"

– Eu-valet kan vara lite tråkigt, och det gillar jag med det här, det blir mer spännande. Sedan är det konservativ politik och de vill ta tillbaka makten till svenska folket, det tycker jag är bra.

Han svarar på vad partikamraterna i KD tycker. En fråga som uppkom under måndagen i en intervju med Expressen var om Gahm skulle behöva ta timeout från kommunfullmäktigepolitiken i Danderyd.

– Om KD vill det då gör jag det. Men jag har inte fått några signaler om det.

Ordförande för KD Danderyd, Gunnar Liljegren, svarar på hur han ser på Joachim Gahms stöd till Skyttedal.

– Han får inte publikt stödja ett annat parti, men vad jag förstår har han lovat att inte göra det. Då tycker jag saken är lite ur världen. Jag hoppas och tror att han är lojal och trofast, men har jag fel får vi naturligtvis agera efter det.