Det var strax innan lunch på söndagen som polisen fick larm om en allvarlig olycka på Gröna Lund.

Ett antal av de främre vagnarna i berg- och dalbanan Jetline, som funnits i nöjesparken sedan 1988, spårade ur. En person dog och nio personer – både vuxna och barn – vårdas på sjukhus.

Enligt Region Stockholm är en av dem allvarligt skadad, medan de andra har lindrigare skador.

Nöjesparken evakuerades

– Det är otroligt tragiskt och chockerande. Tyvärr har vi nåtts av beskedet att en är avliden och att flera är skadade, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund till SVT Stockholm.

Polisen evakuerade nöjesparken för att underlätta räddningsarbetet.

Stabsläge i regionen

Regionen gick upp i stabsläge kl 13 på söndagen på grund av olyckan.

– Sjukvårdsinsatsen på plats är avslutad och regionens sjukhus arbetar gemensamt för att ta hand om de skadade. Vi har god beredskap på våra akutmottagningar, säger Patrik Söderberg, chefläkare för prehospital vård, i ett pressmeddelande.

"Kan inte föreställa mig känslan"

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger i ett uttalande till TT att hennes tankar går till de drabbade samt deras familjer och närstående.

”Det är ofattbart att ta del av nyheterna om den fruktansvärda olyckan på Gröna Lund. Jag besökte själv nöjesparken med min familj nyligen och kan inte ens föreställa mig känslan när den lyckligaste av dagar plötsligt vänds till den värsta.”

Utreds som vållande till annans död

Enligt polisen har anhöriga till den avlidna personen underrättats.

Polisen har pratat med vittnen på nöjesparken och har nu inlett en förundersökning om vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Håller stängt i en vecka

Gröna Lund kallade på söndagseftermiddagen till en presskonferens där vd Jan Eriksson var med. Där meddelades att nöjesparken kommer att vara stängd i minst sju dagar.

"Något sådant här ska inte få hända på Gröna Lund", sa vd Jan Eriksson på en pressträff. Nu kommer nöjesparken att vara stängd i minst en vecka. Arkivbild.

"Något sådant här ska inte få hända på Gröna Lund", sa vd Jan Eriksson på en pressträff. Nu kommer nöjesparken att vara stängd i minst en vecka. Arkivbild.

Christian Lärk

Nöjesparken kommer att göra en egen utredning av olyckan.

Gröna Lund hade problem med Jetline under öppningshelgen i år, då berg- och dalbanans tåg stannade i 19 minuter och fick köras ner av tekniker.

Berg- och dalbanor fastnade på Gröna Lund

Gröna Lunds öppningshelg blev inte riktigt som tänkt. Två berg- och dalbanor stannade med besökare ombord.

På premiärdagen i lördags fastnade flera personer 17 meter upp i luften i åkattraktionen Insane. Det dröjde en halvtimme innan de kunde komma ner, rapporterar SVT.

I söndags var det dags igen. Den här gången stannade berg- och dalbanan Jetline på grund av en säkerhetsbroms. Tåget stod still i 19 minuter och fick köras ner av tekniker. Personal pratade med de 12 passagerare som befann sig ombord för att försäkra sig om att de mådde bra.

Gröna Lunds informationschef Annika Troselius säger till SVT att hon förstår att man som besökare kan tycka händelsen är obehaglig, men att det "är ett tecken på att säkerheten fungerar".

Det är "väldigt vanligt" att attraktioner stannar, säger hon till TT.

Jetline fastnade i 19 minuter i söndags.

Jetline fastnade i 19 minuter i söndags.

Karin Lundin

Berg- och dalbanor fastnade på Gröna Lund

Krångel under öppningshelgen: "Väldigt vanligt"