Det märks att Jessica Lyon trivs på Tyresta gård. Hon är energisk och glad trots det ihållande regnet. Precis bakom ladorna brer odlingen ut sig och både gröna växter och blommor allt det lyser upp extra mycket under den gråmulna himlen.

– Förra året när jag var här på besök fick jag erbjudande om att starta odlingen, säger hon.

Från Ängby till Vendelsö

Jessica Lyon är uppväxt i 1930-talshusen i Norra Ängby. Tomterna var utformade för att kunna ha självhushåll, och där i familjens trädgård växte hennes intresse för odling.

– Det ger ett lugn och en frihetskänsla att kunna klara sig själv.

För 25 år sedan såg Jessica Lyon en annons i tidningen om ett hus i Vendelsö och flyttade dit. Sedan dess har hennes intresse för odling bara ökat. 2014 startade hon "Odlings-TV".

– Syftet för mig är alltid att inspirera fler till att odla, alla kan odla. Men också att lära fler om hållbart odlande och slutna kretslopp.

Ökar intresset för Tyresta gård

Även om odlingen på Tyresta gård kallas för "Jessica på Tyresta" så betonar Jessica att det här är en del av nationalparken och att odlingen tillhör alla.

Dessutom verkar den ha bidragit till att fler upptäcker Tyresta, enligt en egen enkätundersökning Jessica gjorde med cirka 200 besökare.

– Nio av tio hade inte varit på Tyresta gård innan de besökte odlingen, säger Jessica Lyon.

Plocka själv

Under pandemin har vissa livsmedel varit slut i perioder, och Jessica tror att folk har insett hur sårbart samhället är.

Till odlingen på Tyresta gård kan besökare både komma för självplock och inspireras till att odla själva.

– Första gången någon kommer så visar jag hur självplockningen fungerar och nästa gång kan de plocka själva utifrån vad som finns just då.

Jessica Lyon önskar att man skulle satsa ännu mer på odlingen.

– Jag skulle önska en tio gånger så stor yta, då skulle det gå att ha självplock på allt.

Louise Söderström är på plats med man och barnbarn för att plocka blommor när Mitt i är på besök. Hon har växt upp i Vendelsö och tycker att det är roligare att komma till Tyresta gård nu när odlingen finns här.

– Jag ville köpa morötter, men det gick inte idag. Jag köper aldrig morötter i butik längre, de smakar inte gott, säger hon.

"Bästa kollegan"

Hela odlingen är utformad i samverkan med naturen och så lite mänsklig påverkan som möjligt.Djuren utför en stor del av arbetet och det spar mycket tid. Fårens ull används för att täcka jorden, larverna på grönkålen äts av fåglarna, fåglarna äts av rovfåglarna och samtidigt hålls harstammen nere.

– Det djuren gör på några timmar, tar flera dagar om jag skulle göra det själv med maskiner, säger Jessica.

Ibland är den bästa kollegan helt enkelt en häst. Jessicas egen häst Ullis hjälper till både med att plöja, trampa upp gångar och klippa gräs. Tyrestas kor och får ger gödsel. Förra året fanns också grisarna Debbie och Diana på gården och hjälpte till med att böka upp jorden.

– Jag vill gärna ha grisar här igen. De är smarta och viktiga.