Jeanette och Gabriel Ingemarsson märkte att det fanns ett behov av att prata mer ärligt om föräldraskap och relationer, både i sin umgängeskrets och samhället i stort. Det gifta paret startade därför podcasten "Föräldrapeppen", där de tar upp ämnen som vardagsstress, storgräl i relationer samt påverkan på ens barn.

Första avsnittet gick ut i oktober 2020 där paret bland annat berättar om situationer där deras förhållande varit nära att brista under det 25 års långa äktenskapet.

– Vi gick ganska hårt ut i första avsnittet och pratade om när det höll på att gå åt skogen. Det här klassiska när båda jobbar intensivt och man går verkligen förbi varandra.

Enligt Jeanette Ingemarsson får parets podcast fin respons, även från grannar i området.

Enligt Jeanette Ingemarsson får parets podcast fin respons, även från grannar i området.

Sebastian Ekman

Paret lämnar ut en stor del av deras privata erfarenheter och tankar, något som Jeanette Ingemarsson menar blivit lättare med tiden.

– I början tänkte vi verkligen mycket på det. Men sedan har vi nog kommit in i vad som känns okej att dela och inte. Det är ju dock klassiskt att om man öppnar upp och delar lite av sig själv hjälper det faktiskt till för den som lyssnar. Att lyssna på något där allt är helt perfekt kan ju bara kännas tungt.

Släppt "familjeguide"

Efter att ha fått en förfrågan från bokförlaget Libris, som efterfrågade en bok med ämnen som podcasten tar upp, har Jeanette Ingemarsson för bara några veckor sedan släppt en bok tillsammans med vännen Maria Furusand.

Boken har namnet "Guide för en perfekt familj - finns den?". En titel som Jeanette Ingemarsson menar att man får tolka med en viss glimt i ögat.

– Vi tänker ju att det inte finns en perfekt familj, säger Jeanette Ingemarsson.

Lyssnare bland grannar

Enligt Jeanette Ingemarsson är responsen de får för podcasten positiv. Framför allt tackar lyssnarna för att de är så pass ärliga och inte bara delar det som är perfekt, menar hon.

– Det är väldigt lätt att man lever lite i det här polerade skyltfönstret och inte riktigt pratar ärligt om hur det ser ut, säger Jeanette Ingemarsson.

Hon har även noterat att grannar i området lyssnar på podcasten.

– Det känns fint och kul att de vill lyssna. Vi är ju ärliga och bjuder på oss själva så det kan bli roliga och ärliga samtal.

Boken hon själv önskade

Boken släpptes 16 juni och handlar bland annat om påverkan på ens barn, att vara kristen förälder och som Jeanette Ingemarsson beskriver "när livet inte blir som man tänkt sig". Den undersöker även vad Bibeln säger om föräldraskap och ger tips på hur man kan leva det kristna livet till vardags.

– Det är en bok som vi själva kunde sakna som föräldrar.