Totalt ska det spelas åtta internationella tennistävlingar i Långtora nästa sommar. Fyra dam- och fyra herrtävlingar. Nära en fördubbling av internationella seniortävlingar i Sverige.

– I princip så blir det här en av de största svenska satsningarna någonsin inom svensk tennis. Vi dubblar antalet tävlingar på den här nivån i Sverige. Det här är jättestort för svensk tennis, säger Andreas Vinciguerra som arrangerar tävlingarna i Långtora tillsammans med entreprenören Jens Lackmann.

”Det är tufft”

Han tror att satsningen kommer att stärka svensk tennis i grunden.

– Att få spela på hemmaplan är ju en stor fördel. Det är jättemycket pengar det handlar om för spelarna på den här nivån. När de är utomlands och spelar så går de back oavsett hur det går i tävlingarna egentligen. Det är tufft. Jag hade turen att ta mig igenom den där perioden ganska snabbt under min tidiga karriär, säger han.

Förbundet håller med

Den före detta elitspelaren Johanna Larson, ledamot i det Svenska tennisförbundets styrelse, håller med.

– Jag vet hur viktigt det är att tidigt i karriären ges möjlighet att spela internationella tävlingar på hemmaplan. Allt för att spara kostnader och samtidigt kunna samla värdefulla rankingpoäng, säger hon i ett pressmeddelande som skickades ut i slutet av augusti när planerna på de åtta ITF-tävlingarna i Långtora offentliggjordes.