Anders Österberg (S) avslutar sin politiska karriär, men kommer att fortsätta föreläsa om gängvåld tillsammans med Carro Sinisalo. Foto: Mikael Andersson

Järvaprofilen lämnar politiken

Riksdagsledamoten tillika Järvaprofilen Anders Österberg (S) kommer inte att ställa upp till omval. Nu vill han att fler Järvabor engagerar sig politiskt.

  • Publicerad 17:43, 6 maj 2021

Akallabon och riksdagsledamoten Anders Österberg (S) har suttit i riksdagen i två perioder, men meddelar nu att han inte ställer upp i ytterligare omval.

– Dels hade jag redan när jag tillträdde tänkt att två mandatperioder är mitt mål, och sedan har jag aldrig jobbat så hårt under en så lång tid. Nu vill jag att andra med mer energi tar över stafettpinnen, säger han.

Startade Järvahjälpen

Under 2020 tog han initiativ till Järvahjälpen, efter att det i början av pandemin stod klart att Järva var ett av de områden som då drabbats hårdast av corona.

– Vi var otroligt rädda men det var väldigt fint att ha den gemenskapen som vi hade under de första åtta månaderna av pandemin, där såg man vilka enorma krafter det finns här, säger Anders Österberg.

De hjälper riskgrupper i Järva att handla

"Stolt över folkrörelseprojekten"

Förutom Järvahjälpen berättar han att frågor om jämlikhet, barn och hälsa ligger honom närmast hjärtat.

– Det jag är stoltast över i mitt politiska engagemang är de olika folkrörelseprojekten som föreläsningar, gratis simskola och läxläsning och det politiska arbetet med jämlik hälsa och jämlik barndom, säger han.

Engagemang. Anders Österberg kommer bo kvar i Akalla och hoppas på att fler från området ska engagera sig politiskt. Foto: Mostphotos

Lång väg kvar

Anders Österberg menar att Järva ofta skildras på ett negativt sätt i media och att den bilden ofta späs på i stället för att utmanas, vilket gör det lätt att missa det engagemang och den glädje som finns i området.

– De allra flesta som bor här bryr sig om varandra och vill att det ska gå bra för Järva. Men vi ska inte blunda för de stora utmaningarna. Det har kommit många reformer och gängvåldet minskar, men det behövs också nu efter pandemin stora satsningar på arbeten och jämlikhet. 

Mitt i rapporterade för några månader sedan om att Anders tillsammans med Carro Sinisalo börjat föreläsa om gängvåldet. Det kommer de att fortsätta med. Men han har även en annan plan.

– Jag ska köpa en lott och vinna 100 miljoner. Fungerar inte det har jag ett yrkesliv i pedagogik bakom mig, som jag hoppas kunna falla tillbaka på. Men jag kommer bo kvar i Akalla och fortsätta vara engagerad, men inte dygnet runt på samma sätt. Nu är det någon annans tur, säger han.

De startar föreläsningar om våldet