Kandiderar. Ole-Jörgen Persson (M) vill ha en plats i riksdagen nästa år. Foto: Stefan Källstigen

Järvapolitikern kandiderar till riksdagen

Järvapolitikern och Tenstabon Ole-Jörgen Persson (M), kandiderar till en plats i riksdagen. "Jag ser ett stort behov av en förändrad lagstiftning för att kunna påverka områden som Järva på riktigt", säger han.

  • Publicerad 08:30, 3 okt 2021

Riksdagspartierna är just nu i full färd med att forma listorna inför nästa års riksdagsval.

Ole-Jörgen Persson (M) har länge varit verksam i Moderaterna, och hållit på med kommunpolitik de senaste 15 åren. Den första januari i år lämnade han ordförandeposten i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd, för att i stället tillträda på samma position, men i Rinkeby-Kista.

Han är även Tenstabo sedan en lång tid tillbaka.

Nu meddelar han att han kommer att kandidera till riksdagen. Där vill han driva frågor som berör områden som Järva, berättar han.

– Det är otroligt stimulerande att bedriva kommunpolitik, men jag ser ett stort behov av en förändrad lagstiftning för att kunna påverka Järva och platser med samma problematik på riktigt, och då krävs det att vara verksam på riksdagsnivå.

Hårdare tag

Ole-Jörgen Persson berättar bland annat att han ser ett behov av hårdare straff.

– Det är dags att göra en politisk prioritering, på riktigt. Vi behöver en straffrättslig reform som sätter brottsoffren i fokus framför gärningsmannen, vi behöver mer resurser till polis och rättsväsende.

– Bidragssystemen måste också förändras. Att någon eller några under en kortare tid är beroende av stöd för att klara sin försörjning är normalt, men det långvariga som många gör, där de staplar bidrag på varandra utan att komma tillbaka ut i arbetslivet, är ett problem för både samhället och för personerna som är i det.

Han berättar att han arbetat med sociala frågor under en lång tid, både i stadsdelarna och i socialnämnden. Ole-Jörgen Persson anser att det finns ett behov av en reform av socialtjänstlagen och de tvångsåtgärder som går att genomföra inom ramen för LVU.

– I dag när en ungdom är i riskgrupp för kriminellt beteende krävs det personens samtycke för ett samtal med socialtjänsten, vilket är befängt. Vi måste kunna sätta in kraftfulla åtgärder från dag ett, och framför allt bör personer mellan 15-18 bli föremål för kriminalvårdens insatser, inte för socialtjänsten.

Försöksnominering

Om Ole-Jörgen Persson hamnar på Moderaternas lista återstår att se.

Nästa steg är en försöksnominering, och sedan förtroendeval bland Moderaterna i Stockholm.

Listorna spikas sedan i december.

Visa merVisa mindre