18-årige Sonny Nordblad hatar konditionsträning. För honom handlar allt om att lyfta skrot. Men han hade inga planer på att tävla förrän en kompis övertalade honom.

– Jag har gymmat länge, men vid något tillfälle sa en kompis till mig att jag kunde vinna tävlingar om jag tog det seriöst.

Sonny Nordblad tog honom på orden och tog kontakt med Järfälla Atletklubb och mycket riktigt fanns det potential i Järfällasonen.

– Styrkelyft handlar väldigt mycket om teknik. Med rätt teknik kan du lyfta betydligt mer.

Tävlade i SM

Han tränar fyra gånger i veckan och efter ett drygt år i klubben blev det dags för SM för juniorer och ungdomar i Örebro. Och det gick bra. Riktigt bra faktiskt.

– Mitt mål var att vinna SM, så jag gick dit och vann. Jag fick också svenskt rekord i bänkpress i min viktklass och i det sammanlagda resultatet.

Man tävlar i grenarna knäböj, bänkpress och marklyft. Och det var i bänkpress som han tog rekord med en vikt på 112 kilo. I grenen knäböj lyfte han 152,5 kilo och i marklyft lyckades han få upp 182,5 kilo.

Sonny Nordblad kan alltså räkna sig som den starkaste svensken under 59 kilo.

– Det är riktigt kul, det har varit mitt mål. Nu får jag ta sikte på nya mål.

Hård techno innan lyft

De flesta tyngdlyftarna har olika sätt att tända till strax innan ett lyft. För många är musik ett knep att ta till.

– Jag brukar lyssna på hardstyle. Det är hård techno, verkligen liksom "dunk dunk dunk". Det ger mig mycket energi.

När ni lyfter ser det ut som ni ska spricka, finns det inte risk att man skadar sig?

– Jo, det är klart du kan skada dig. Du kan väl säkert bryta ryggen. Men jag har aldrig skadat mig under tävlingar, någon axelskada har jag väl åkt på, men inget allvarligt.

Vad är egentligen charmen med tyngdlyftning?

– Det är ju hela utvecklingen. Det är så tydligt att du blir starkare, efter månader av hård träning kan du helt plötsligt lyfta fem kilo mer. Det är väldigt roligt.

Och att veta att man är starkast?

– Ja, det är också en jävligt skön känsla.