Mitt i har tidigare rapporterat om Kokalites plötsliga konkurs i december 2019. Kokalite drev både förskola och grundskolai lokalerna på Allévägen i Rotebro.

En ny ägare, Tivoli Förskolor AB, tog över både grundskolan och förskolan.

https://www.mitti.se/nyheter/kommunen-tar-over-skola-efter-konkurs/reptau!B66SQxU1nXdKg1YT4Csw/

Men snart kom nästa bakslag – det visade sig att bolaget saknade tillstånd för att driva skola och kommunen tvingades plötsligt ta över grundskolan, som lades ner förra året.

Hyr sitt eget hus i andra hand

Tivoli driver fortsatt förskola i lokalerna. Men bolaget har inte haft tillräckligt med inskrivna barn för att fylla lokalerna, vilket har påverkat Tivolis ekonomi påverkats negativt.

Därför ville Tivoli att kommunen skulle sänka hyran, men det bedömde kommunledningskontoret som olämpligt och sannolikt i strid med kommunallagen.

I andra hand ville Tivoli köpa fastigheten, som 2016 värderades till 21 miljoner kronor. Redan då, för fem år sedan, beslutade kommunstyrelsen att förbereda försäljning av kommunens fastigheter där fristående skolor och förskolor bedrivs.

Majoriteten splittrad

Nu blev frågan alltså aktuell på nytt, och förslaget att sälja skolfastigheten resulterade i en jämn kamp i kommunstyrelsen.

M och KD ville sälja.

– Vi vill att företagarna som driver sina verksamheter ska ha rådighet över fastigheten och kostnaderna. Dessutom är det viktigt att vårdnadshavarna har valfrihet och det finns en kommunal förskola ett stenkast från Tivolis förskola. Tivoli är en seriös aktör med bra verksamhet och de är mycket uppskattade i området. Jag hoppas att de inte lämnar kommunen nu, säger Soley Aksöz Lithborn (M).

Men de två andra partierna i majoriteten, L och C, var emot då det finns en hög andel fristående förskole- och skolverksamheter i norra Sollentuna.

Inför avgörandet var läget ovisst och det såg ut att kunna bli 7–7 i omröstningen. Det visade sig dock att L och C fick stöd av S, MP, V och SP – och därmed röstade 8 av kommunstyrelsens 14 ledamöter mot att gå vidare med försäljningen.

– Redan nu råder stor brist på kommunala skolor och förskolor i norra Sollentuna vilket gör oss sårbara vid plötsliga nedläggningar, säger oppositionsrådet Anton Lindgren (S), som röstade emot försäljningen.