Villa Kassman, det förfallna slottet på Storholmen, har fått oväntad uppmärksamhet. En man vägrar flytta från huset – trots att det har sålts till en annan för 22 miljoner kronor.

https://www.mitti.se/nyheter/villa-kassman-har-salts-med-en-olovlig-hyresgast/repudh!Gs5ZyDKeLiIFv1SrlqE8A/

– Jag är inte bara en tjomme som gått in och tyckt att ”här var det varmt”. Jag har varit där i 23 år, säger Leif Runo Carlsson, tidigare hockeyprofil och den som nu vägrar lämna huset.

Ville vara snäll

I mars blev fastighetsutvecklaren Tobias Appelö lagfaren ägare till Villa Kassman. Han hade köpt fastigheten av Nils Andersson som har stått som ensam ägare sedan 2005.

Enkelt kan tyckas, men det fanns en joker i leken: Nils Anderssons före detta kompanjon och vän Leif Runo Carlsson som tidigare var delägare.

Han har bott i Villa Kassman den större delen av tiden sedan 1997. Han menar att han aldrig sålde sin del av huset till Nils Andersson, utan lånade ut det för att Andersson i sin tur skulle kunna låna pengar på huset. Därför anser han att Tobias Appelös köp bör gå tillbaka.

– Jag ville vara snäll med Nils, min vän, och skrev över huset på honom för att han behövde låna pengar, säger Leif.

Förälskelse i huset

För 23 år sedan hittade vännerna och kompanjonerna Leif Runo Carlsson och Nils Andersson det förfallna men fascinerande Villa Kassman.

– Jag förälskade mig i det. Det kändes som fantasin är möjlig, huset är förfallet och man tänker att man skulle kunna göra så eller så. Man har inte låst ramarna och det är en ganska ganska befriande känsla, säger Leif Runo Carlsson.

Nils Andersson och Leif Runo Carlssons historia har nära 40 år på nacken. Nils värvade Leif som hockeyspelare från AIK till Södertälje. Leif var mitt i en glimrande hockeykarriär som till slut gav tre SM-guld för tre olika klubbar. Hockeytiden tog slut men vänskapen höll i sig och blev till ett kompanjonskap.

I Villa Kassman hade visionären Leif hittat en magiskt plats. Nils hoppades på ett klipp.

– Vår tanke var att vi skulle­ tjäna storkovan på OS 2000 som vi trodde skulle komma till Stockholm. Men det blev inte så, säger han.

I stället satt de med ett slott som slukade pengar med ett outsinligt behov av renoveringar.

https://www.mitti.se/nyheter/slottet-pa-storholmen-kan-tvangsrenoveras-agaren-ar-skeptisk/lmsfB!6502803/

Leif bodde i slottet med sin familj och jobbade med det. Han har förde en ojämn kamp mot förfall, tampades med myndigheter och försökte få lönsamhet i projektet.

Bland annat har fester, modefotograferingar, musikvideoinspelningar och annat tagit plats i huset.

– Jag har lagt ner mycket tid på att få dit kända personer för att öka värdet på platsen och göra den intressant.

Lade ut tio miljoner

Men en sak skavde. Pengarna. Enligt Nils var det han som tog lån och betalade de 2,4 miljoner kronorna som slottet kostade 1997. Han stod för räntor, som på den tiden var skyhöga, renoveringar och annat. Leifs roll var att driva verksamheten.

När 2005 närmade sig hade Nils fått nog.

– Då hade jag lagt ut över tio miljoner kronor på slottet. Jag sa: "det är inte rimligt att du äger hälften om du inte betalat en krona."

”Betyder inte att det är sant”

Så de skrev över huset på Nils genom ett köpekontrakt där det står att Nils köper ut Leif för 4,5 miljoner kronor. Båda har skrivit under.

Enligt Nils var det för att reglera den ojämna ekonomin. Enligt Leif var det för att Nils skulle kunna få låna på huset. Leif menar att han inte fått några pengar. Nils att han under flera år varit ”Leifs plånbok”.

Ägarskapet till Villa Kassman är dock enkelt att följa i offentliga källor. 2005 registeras Nils som ägare till fastigheten hos Lantmäteriet. Från samma år finns också ett köpekontraktet.

– Det finns papper. Men det betyder inte att det är sant, säger Leif Runo Carlsson.

Men hur ska man kunna tolka det på något annat sätt än att du har sålt din halva?

– Det är nästan omöjligt. Det är här jag tycker att det är tur att det finns lagar som kan pröva allt så att inte bara den som har rätten på papper bara vinner.

Leif Runo Carlsson hoppas att ärendet ska gå över från Kronofogden där det ligger nu och vidare till tingsrätten. Han vill i det längsta försvara det som han ser som sin rätt.

Tycker du inte att det är orättvist mot Tobias Appelö som köpt huset, att han får dig på köpet?

– Problemet ligger ju före, att Nils sålde medan vi inte hade löst det mellan oss. Och Tobias visste att jag fanns.

Hur långt är du beredd att gå?

– Om jag vore en objuden gäst som bara hamnat där skulle det vara enkelt. Nu är det mycket mer komplicerat och behöver avgöras i tingsrätten. Sedan får vi se om det håller juridiskt. Min förhoppning är att köpet går tillbaka.

Nils Andersson, som är 83 år, är på sitt håll lättad över att han äntligen sålt slottet.

Med tanke på hur allt gick, ångrar du att ni köpte slottet 1997?

– Det är svårt. Man lever ju framlänges men förstår det bakåt. Allt slutade bra och med den nya köparen Tobias är slottet i goda händer.