Det senaste nytillskottet bland Sollentunas julbord sticker ut. Oxstallet skippar såväl buffé som senapssill och skinka.
– Vi har fått anpassa oss efter vad vi kan tillaga i huset så vi gör ett annat slags julbord, med italiensk tvist, säger Nina Emre som driver Oxstallet sedan våren 2020.
– Dessutom är det inte hållbart med julbord som buffé med tanke på svinn. Vi kör i stället à la carte-julbord, en sexrätters med familjär italiensk sharing-servering, säger Pär Stenberg, kock på Oxstallet sedan snart två år.
"Vi ville göra något kul"
I många år fanns fyra julbord att välja på i Sollentuna: Lillstugan, Bergendal Scandic Star och Edsbacka krog.
Men sedan i fjol är Scandic Stars julbord bara öppet för företagsbokningar. Och Edsbacka krog står över i år då man nyöppnade i september och gör i stället julbordscomeback nästa år.
I gengäld finns alltså Oxstallet uppe på Edsvik. De smög igång med italienskt julbord i fjol, och det blev lyckat så de kör i år igen.
– Vi har lite färre besökare på vintern än på sommaren så förra året kom vi på idén att testa julbord. Men vi ville göra något kul av det och spånade, och Pär kom på det här italienska temat, säger Nina Emre.
– Vi gör ju italiensk glass och vi har haft lite italienskinspirerad matlagning så det passade bra, säger Pär Stenberg.
Sill med italiensk touch
Ett populärt inslag i fjol var sill smaksatt med soltorkade tomater, salvia, parmesan och basilika.
– Där får man får sillen men med italienska smaker, ett exempel på hur vi kan mixa det italienska med det svenska, säger Nina Emre.
I fjol stod hon i entrén mot Stallbacken omgiven av marschaller och tog emot gästerna i päls och pälsmössa.
Här stod Nina Emre iklädd päls och välkomnade gästerna i fjol. Kanske gör hon samma sak vid årets julbord.
Tomas Stark
– Vi skojar lite med det, att vi är maffiafamiljen här uppe på höjden. Men det är familjärt. Mamma är här och plockar disk och min son hjälper till i kassan. Nästan alla som jobbar här är våra gästers barn. Som en stor familj, säger Nina Emre.
Äppelmust i stället för glögg
En lokal sommelier har tagit fram dryckesförslag, en vinlista som passar till de sex rätterna. Och alla gäster får en fördrink, plus Pär Stenbergs hemmagjorda must i stället för vanlig glögg.
– Äppelmust som jag har kryddat med lite kanel, stjärnanis och fänkål och så får den ligga och bli smakrik. Det är lite glühwein över den, säger han.