Det var en varm junimånad och den senaste tiden har temperaturen klättrat upp mot 30-gradersstrecket. Värmen tar på de äldre och innebär också en risk för deras hälsa. På äldreboendena görs en rad saker för att förebygga problem.

– Vi förbereder ett värmekit under året som vi plockar fram på varje boende, säger Annika Sefbom, sektionschef för de kommunala äldreboendena i Huddinge kommun.

I det där kitet ingår kalla fotbad, isglass och mycket vätskeersättning. De äldre får glass varje dag om de vill.

– När det blir riktigt varmt har vi kalla rum på varje boende där vi verkligen kör i gång med AC där man kan kyla ner sig. Och vi har många flyttbara kylaggregat som man kan flytta runt, säger Annika Sefbom.

Det är väldigt viktigt att alla äldre får i sig tillräckligt med vätska.

– Vi har vätskelistor så att vi verkligen kollar upp så att det inte är någon som blir undervätskad. Alla boende har alltid ett glas som vi ser till att fylla på hela tiden. Undersköterskor är väldigt drillade i det här.

Personal har byggt en glassbil på en permobil som kör runt och delar ut glass. Här på Rosendalsgården.

Personal har byggt en glassbil på en permobil som kör runt och delar ut glass. Här på Rosendalsgården.

Läsarbild

Inte ute lika mycket 

På Tallgårdens äldreboende använder man sig av massor av knep för att hålla de äldre svala.

– Vi har portabla AC-maskiner som vi skapar svala rum dit de boende kan gå och svalka sig. Vi erbjuder vätskerik frukt, puttar på med extra vätska och försöker få i dem vätskeersättning och glass. Och vi kör kalla fotbad för att kyla ner fötterna, säger Malin Exhed, tillförordnad enhetschef.

Men hon påpekar också att det är inte säkert att alla känner sig varma.

– En del vill ha på sig sina kläder, de sitter still mer och blir mer frusna. När vi hade fotbad senast sa någon "Fy vad kallt!". Hon ville ha varmt vatten, berättar Malin Exhed.

Om de ser förändring i hälsotillståndet hos någon kontaktar de en sjuksköterska, och då finns möjlighet till dropp. Än så länge verkar de äldre dock ha mått relativt bra.

– Jag tror inte någon mått dåligt än vad jag vet, men vardagen kan se annorlunda ut. Man kanske inte kan sitta ute på samma sätt, våra innergårdar blir väldigt varma, säger Annika Sefbom.

Men personalen börjar bli van vid att hantera värmeböljor.

– Vi har vant oss vid det här så vi anpassar verksamheten. Efter 2018 har vi byggt upp de här rutinerna, säger Annika Sefbom.