Egentligen är Isak Oldenburg ingen "grötperson". Men när vännen, bagaren och tidigare kollegan Sebastién Boudet arrangerade ett mästerskap i "ekogröt" så väcktes hans intresse. Tävlingen ägde rum på Stockholmsmässan för ett par veckor sedan.

– Jag har jobbat på Sebastiéns bageri och han uppmuntrade mig att vara med i tävlingen. Nu efteråt har jag börjat laga mer gröt, jag åt inte så mycket alls tidigare. Men jag är väldigt intresserad av ekologiska råvaror och ekologi, säger Isak Oldenburg, och fortsätter:

– Varje gång man går och handlar är det lite som att man går och röstar. Hur mycket ska vi påverka klimatet och planeten?

Han tar emot i lägenheten på Sköntorpsvägen. Om en månad går flyttlasset, men bara några stenkast bort.

– Vi trivs väldigt bra i Årsta helt enkelt, men behöver lite större, säger Isak Oldenburg, som är nybliven pappa.

Tillbehör. Yoghurt och mjölk med honung, brynt smör, kardemumma och saffran.

Tillbehör. Yoghurt och mjölk med honung, brynt smör, kardemumma och saffran.

Angie Gray

Inför Mitt i:s besök har han förberett den gröt som han vann med i momentet "frukostgröt" . Gröten är gjord på gotlandsdinkel, nakenhavre och solroskärnor. Som tillbehör serveras saffransmjölk, yoghurt och karamelliserade solroskärnor.

– Det är en twist på gotländsk saffranspannkaka. Jag hoppas att fler ska bli intresserade av kulturspannmål och se vilka användningsområden som finns. I dag finns det att köpa i specialbutiker, men om fler börjar fråga efter det så kommer vanliga affärer ta in det, säger Isak Oldenburg, och häller den gula saffransmjölken, som innehåller brynt smör, på gröten.

– Det här... är liksom inte vanlig havregrynsgröt. Havregrynsgröt är inte så sexigt. Make gröt sexy again!

Till vardags är han pizzabagare på restaurangen 800 grader och importör av naturviner. Tidigare har han haft egen restaurang i Frankrike. I tävlingsmomentet "måltidsgröt" bjöd Isak Oldenburg på en gröt med lök, stekt pärlhöna, svamp, svartkål och ost.

Erfaren. Isak Oldenburg har haft krog i Frankrike och jobbar i dag på pizzerian "800 grader" på Södermalm.

Erfaren. Isak Oldenburg har haft krog i Frankrike och jobbar i dag på pizzerian "800 grader" på Södermalm.

Angie Gray

– Tanken är att jag ska bli en ambassadör och inspirera folk att göra mer ekogröt. Till exempel kan man ha det som alternativ till en risotto. Som kock arbetar jag mycket med ekologiska råvaror, både för smakens och miljöns skull. Jag vill lyfta svenska spannmål och äldre vetesorter.

Hur definierar man gröt?

– Det är lite outforskat. Men det består ju av någon form av spannmål som rörs ihop. Sen kan man smaksätta den hur man vill. Fisk, vilt, vegetariskt. Man kan tänja på gränserna.

Receptet på Isaks gröt

Ingredienser

Dag ett

1 dl grovkrossade kärnor av Gotlandsdinkel

1 dl grovkrossade kärnor av nakenhavre

2 dl vatten

Dag två

1 dl solroskärnor

1 kryddmått havssalt

2 dl vatten

Hängd yoghurt

4 dl osötad yoghurt

Karamelliserade solroskärnor

2 msk oraffinerat rörsocker

20 g solroskärnor

Saffransmjölk

4 dl helmjölk, gärna lågpastöriserad

1 msk smör

1 g saffran

1 msk honung

1 kryddmått finmalen kardemumma

Rårörda bär

2 msk vatten

1 msk oraffinerat rörsocker

2 tsk citronjuice

200g frysta bär t.ex. björnbär, salmbär eller hallon.

Metod

Koka upp 2 dl vatten och häll i det krossade spannmålet. Tillsätt saltet, rör runt och sätt på locket. Låt stå i rumstemperatur under natten eller minst sex timmar i förväg.

Dag två

Koka upp 2 dl vatten, häll i solroskärnorna, koka 1 min och ha sedan i den blötlagda gröten. Koka under omrörning på svag värme tills gröten känns färdig, spä med mer vatten tills konsistensen känns bra. Inte för stabbig och inte för rinnig, vi är ute efter krämighet!

Tillbehör

Häng yoghurten i ett kaffefilter ca två timmar, tills den inte längre känns rinnig.

Rårörda bär

Koka upp vatten och socker med citronjuicen, häll i bären och dra ned värmen. Rör försiktigt runt utan att mosa bären, sätt locket på kastrullen och ställ åt sidan.

Karamelliserade solrosfrön

Rosta solrosfrön på medelhög värme i en stekpanna. När de börjar bli gyllenbruna strör du över sockret och låter det smälta över fröna samtidigt som du rör med en träslev. Häll över fröna på en tallrik när sockret smält och karamelliserats runt fröna. Låt svalna.

Saffransmjölk

Bryn smöret lätt i en kastrull tillsammans med kardemumman. Häll på mjölken för att stoppa processen. Häll i saffranen och smaka av med honung.

Servering

Lägg gröten i botten på en djup skål. Häll i lite saffransmjölk och toppa sedan med yoghurt, bär och de karamelliserade solrosfröna. 

Recept: Isak Oldenburg