Ett föga uppseendeväckande förrådshus, mitt i det grå kontorshavet i Kista, är under totalförvandling. Från att nästan smälta in i asfalten, till att sticka ut med livliga färger och mönster.

Det är Stockholms allra första permanenta Augmented Reality-konstverk som snart finns klart på plats, med vernissage den 7 september.

När Kista Open Art höll en tävling med temat kreativ förändring i våras tog konstnären Yuvia Maini, som går under aliaset Blobb.tv, hem vinsten, som just var att få skapa ett konstverk i området.

Sedan dess har hon ägnat sig åt att samla in berättelser om Kista och från Kista, av de som bor, jobbar eller pluggar där, för att kunna återspegla det i konstverket.

– Ofta när man gör offentlig konst känns det som att omgivningen behöver deala med konstverket, att man smäller upp någonting i ansiktet på folk. Jag tänkte att jag vrider på det, och så får konstverket deala med omgivningen i stället, säger hon.

Konstnären Yuvia Maini, som går under aliaset Blobb.tv, skapar ett stort interaktivt konstverk i Kista.

Konstnären Yuvia Maini, som går under aliaset Blobb.tv, skapar ett stort interaktivt konstverk i Kista.

Mikael Andersson

Ärvinge BP poppis

Hon har frågat personerna om deras bästa minnen från området, om de har någon favoritplats och vilka färger de skulle vilja se mer av.

– Det var blandade svar. Det märks att de som bor här har en helt annan emotionell koppling till området, medan de som jobbar här eller är här på besök ser på det annorlunda.

– Många unga svarade att Ärvinge bollplan är favoritplatsen, därför syns den här i målningen på ett hörn. Några sa att vattenkrig med lärarna var deras bästa minne, därför målar jag vattendroppar. Några nämnde Kista galleria, andra ett lopp de hade sprungit – jag har vävt in lite allt möjligt helt enkelt, berättar Yuvia Maini.

Väggarna på förrådshuset går numera i gult, grönt och blått.

– Folk vill se fler starka färger, vilket jag förstår. Det är mycket grått här, samtidigt som det finns något färgglatt i Kista i sig, det är så många kulturer, fantastisk mat, många som rör sig här – från alla olika delar av världen. Det känns fint att få spegla det i konsten.

Liv i telefonen

Vad är då egentligen Augmented Reality, AR? På svenska betyder det ungefär "förstärkt verklighet". Den som spelat populära mobilspelet Pokémon Go har upplevt fenomenet.

Det är helt enkelt det man ser framför sig i verkligheten, som konstverket, förstärkt av sammankopplade animationer i telefonen.

Blobb.tv gör allt från början till slut; hon planerar, målar, animerar och programmerar.

– Det är extremt mycket jobb, men det är roligt. Det betraktaren gör är att scannar in konstverket i telefonen, då kan det få ytterligare liv på olika sätt, genom animationer som jag skapat. Det ligger bakom estetiken i konstverket, man behöver ha hög kontrast och starka linjer för att telefonen ska kunna snappa upp det, säger hon.

Att stå och måla i Kista har varit en fröjd, berättar hon.

– Det är så många som kommer fram och frågar vad jag gör, är intresserade, pratar. Ibland blir det ensamt att jobba, jag frilansar som konstnär och animatör, så jag är mycket själv. Därför är det så roligt att få komma hit, bryta ensamheten, snacka med människor och få allt att bli en del av processen.

Genom att scanna en QR-vid konstverket kan det få ytterligare liv i din telefon.

Genom att scanna en QR-vid konstverket kan det få ytterligare liv i din telefon.

Mikael Andersson