Bangers är en kraftfull typ av smällare som är olagliga att sälja och köpa. Men de går att få tag på via utländska hemsidor och ibland säljs de i butiker. Inför nyår ska Vällingbypolisen försöka stävja den eventuella fysiska försäljning som sker.

– Det finns en tydlig risk att smällandet tar fart de kommande dagarna och därför inleder vi nu en insats fram till nyår vid fyrverkeri­försäljningen i Vällingby, Hässelby, Bromma och Ekerö, säger Patrik Esterling, operativ samordnare på Vällingbypolisen.

Polisen ska även kontrollera att försäljarna har tillstånd att sälja tillåtna fyrverkeripjäser och att vuxna inte köper ut fyrverkerier till minderåriga.

– Vi försöker stoppa ”langningen” med förhöjd närvaro, säger Patrik Esterling.

Hur resurserna ska fördelas mellan Vällingby, Hässelby, Bromma och Ekerö kommer polisens tjänstgörande insatschefer att besluta om.

I början av december ryckte polisen ut till ett bostadsområde i Hässelby strand, efter att någon kastat in en banger i ett garage.

Ingen person skadades, men en anmälan om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor upprättades. Ingen misstänkt har gripits.