Inleder insats. Fyrverkeriförsäljningen i Hässelby-Vällingby, Bromma och Ekerö kontrolleras. Foto: Mostphotos

Insats mot försäljning av olagliga smällare inför nyår

Polisen ska kontrollera försäljningen av fyrverkerier och olagliga så kallade bangers. De kommer åka ut till försäljningsställen.

  • Publicerad 08:48, 22 dec 2020

Vi försöker stoppa "langningen"

Bangers är en kraftfull typ av smällare som är olagliga att sälja och köpa. Men de går att få tag på via utländska hemsidor och ibland säljs de i butiker. Inför nyår ska Vällingbypolisen försöka stävja den eventuella fysiska försäljning som sker.

– Det finns en tydlig risk att smällandet tar fart de kommande dagarna och därför inleder vi nu en insats fram till nyår vid fyrverkeri­försäljningen i Vällingby, Hässelby, Bromma och Ekerö, säger Patrik Esterling, operativ samordnare på Vällingbypolisen.

Polisen ska även kontrollera att försäljarna har tillstånd att sälja tillåtna fyrverkeripjäser och att vuxna inte köper ut fyrverkerier till minderåriga.

Kan innehålla 100 gram sprängmedel

Sprängpjäsen banger är olaglig att förvara och använda i Sverige och detta regleras i lagen om brandfarliga och explosiva varor samt i ordningslagen. Tillstånd krävs för dispens.

Bangers är lagliga i vissa EU-länder och det gör det svårt för Tullverket att stoppa införseln till Sverige.

Källa: Polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Visa merVisa mindre

Detta gäller för fyverkerier

För de flesta fyrverkerier gäller 18-årsgräns, vilket säljaren måste kontrollera.

Om du vill sälja fyrverkerier måste du ha tillstånd från kommunen och i regel är det räddningstjänsten som du söker tillstånd hos.

Ett 20-tal olika typer av fyrverkerier får säljas och köpas i Sverige utan speciella tillstånd. Godkända fyrverkerier måste bland annat vara CE-märkta. Märkningen är ett bevis på att fyrverkerierna genomgått föreskrivna kontroller och godkänts av ett europeiskt provningsorgan.

Det är kommunen som utför kontinuerlig tillsyn på platser där försäljning eller förvaring av fyrverkerier sker.

Vill du köpa och använda andra fyrverkerier krävs att du har tillstånd att hantera fyrverkerierna. Du kan vända dig till MSB eller din hemkommun för vad som gäller.

Fyrverkerier kan orsaka svåra personskador om de används okontrollerat.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Visa merVisa mindre

– Vi försöker stoppa ”langningen” med förhöjd närvaro, säger Patrik Esterling.

Hur resurserna ska fördelas mellan Vällingby, Hässelby, Bromma och Ekerö kommer polisens tjänstgörande insatschefer att besluta om.

I början av december ryckte polisen ut till ett bostadsområde i Hässelby strand, efter att någon kastat in en banger i ett garage.

Ingen person skadades, men en anmälan om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor upprättades. Ingen misstänkt har gripits.