Det borde vara angenämt att promenera i Gamla Stan, denna unika stadsdel i vår huvudstad. Dock känner jag förtvivlan varje gång jag befinner mig där, och ser hur vårt kulturarv fördärvas.

Den senaste tiden har förstörelsen av Västerlånggatan gått fort. Gång på gång upptäcker jag nya verksamheter som övertagit äldre. Gammal ovärderlig inredning slängs ut, för att ersättas av ny modern som brutalt bryter av. I vissa butiker syns inte ett spår av gammal interiör.

Många förfäras över att Burger King öppnat, liksom växlingskontor, något som i högsta grad förstör den gamla gatan. Det pågår en rovdrift av skrupellösa fastighetsägare som endast tänker på profit.

Häromveckan slog Stockholm äldsta butik igen, den klassiska Gustaf Mellbin AB på nummer 47, där damunderkläder sålts ända sedan 1867.

Då jag nu gick förbi och såg att de vackra gamla skyltarna försvunnit kände jag sorg och vrede. Nu kommer förmodligen ännu en fin lokal med gammal inredning att förvanskas till något som definitivt inte passar i 1600–1700-talshus. Bevarandet av Gamla Stan är en riksangelägenhet – denna gamla stadsdel måste skyddas.

Henrik Scheutz,

Kulturarvet – Ej till salu!