I veckan börjar 366 nya polisstudenter sin aspirantutbildning runt om i landet, 169 av dem kommer till region Stockholm. Det är ungefär lika många aspiranter som förra våren då 172 studenter gjorde sin praktik här. Våren 2019 var antalet aspiranter i regionen 149 stycken. År 2018 var det 124 stycken.

– Vi har sett att vi har en särskild utmaning att växa snabbare och mer i Stockholm. Därför är det bra att i princip hälften av aspiranterna nu kommer till Stockholm i den här omgången, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Han poängterar också att fler studenter väntas i juni, eftersom alla polishögskolor inte är i fas med sin aspirantutbildningen just nu.

"För få poliser i Stockholm"

Skjutningarna, sprängningarna och rånen har ökat i Stockholm de senaste fem åren, enligt Brå. Samtidigt har poliserna i Stockholm blivit färre under samma period, enligt Moderaterna som hänvisar till polisens årsredovisningar.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) har därför bland annat krävt att regeringen ska fördela resurserna mer rättvist så att Stockholm får lika många poliser per 1000 invånare som resten av landet.

https://www.mitti.se/stockholm-direkt/anna-konig-jerlmyr-vill-locka-poliser-med-hogre-lon/repucE!f62s3eEJLu@aq3mXLETHrA/

Mikael Damberg hänvisar till att polisen just nu byggs ut rejält för att nå regeringens mål om 10 000 fler anställda år 2024. Däremot ska inte regeringen, utan polismyndigheten, avgöra var poliserna ska anställas, understryker Mikael Damberg, även om han håller med om att poliserna i Stockholm är för få.

Fler ska utbildas på Södertörn

Han menar att omfördelningen av polisens utbildningsplatser, som ska bli fler på Södertörns högskola, kommer gynna Stockholm.

– Vi hade alldeles för få poliser som gick polisutbildningen under ett antal år och det drabbade inte minst Stockholm. Man har legat efter och måste växa mer och det är det vi är inne i nu, säger han.

Anna König Jerlmyr har också efterlyst liknande kraftsamlingar i Stockholm, som tidigare har skett i Malmö och Göteborg.

Kan krävas särskild insats

Mikael Damberg anser också att det kan behövas med tanke på den grova gängkriminaliteten, även om det här året har börjat lugnare efter polisens offensiv mot flera kriminella nätverk.

– Men det är fullt möjligt för polisen att göra särskilda insatser i Stockholm om man bedömer att det här gängvåldet ökar igen och att det inte fortsätter att hålla sig på en låg nivå, säger Mikael Damberg.