AVSPÄRRAT. Polisens tekniker genomför en brottsplatsundersökning i bostaden, som nu är avspärrad. Foto: Nils Jönsson

Inlåst i 28 år – utanför spelar grannarna boule

En kvinna i 70-årsåldern har nu anhållits misstänkt för att ha låst in sin son i nära 30 år. Ett stenkast från den nu avspärrade lägenheten i Haninge pågår tisdagsboulen precis som vanligt.

  • Publicerad 11:22, 1 dec 2020

Bostaden ligger i ett till synes helt vanligt bostadsområde i Haninge. Hade det inte varit för att polisens tekniker parkerat sin svarta bil utanför porten, samt att fotografer och reportrar från olika mediebolag går runt på innergården, hade det varit som vilket lägenhetsområde som helst denna novembergrå decemberdag.

– Ja, känslan är att det är som som vilket vanligt bostadsområde som helst. Det är väldigt lugnt här, säger Mitt i:s reporter Nils Jönsson som är på plats.

Men allt är inte som vanligt. I en av lägenheterna i området misstänks en kvinna ha låst in sin son i 28 år. Något som Aftonbladet och Expressen avslöjade.

Bor granne med kvinnan

Ett stenkast från den avspärrade lägenheten pågår tisdagsboulen precis som vanligt med ett gäng pensionärer från kvarteret. De spelar varje vecka, året runt.

– Men i dag är man lite skakig, så det går inte riktigt lika bra som vanligt, säger en av spelarna till Mitt i.

– Det är hemskt det som hänt, säger en annan, som i många år har bott granne med den anhållna kvinnan och hennes son.

Kunde aldrig ana

De boulespelande grannarna hade ingen som helst misstanke om vad som nu påstås ha pågått i en av lägenheterna i huset.

– Jag har sett henne många gånger här i området genom åren, men aldrig sett att hon pratat med någon, säger en av boulespelarna.

– Vi hörde om det på tv i går kväll och sen fick vi reda på att det var här det hade hänt, säger en annan.

Uppgifter: Man inlåst i Stockholmslägenhet – i nästan 30 år

Stor kartläggning

Kvinnan, som nu är i 70-årsåldern, har anhållits på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom.

– Vi ska kartlägga mannens levnadsomständigheter och situation och hålla ett stort antal vittnesförhör. De närmaste dagarna kommer vi att genomföra en brottsplatsundersökning i bostaden, som nu är avspärrad, säger förundersökningsledare, kammaråklagare Emma Olsson i ett pressmeddelande.

Kvinnan förnekar brott, hon är delgiven misstankarna och hon kommer inom kort att förhöras av polis tillsammans med hennes offentliga försvarare.
Senast på torsdag 3 december klockan 12 ska åklagaren ta ställning till om kvinnan ska begäras häktad eller släppas på fri fot.

Mannen är nu på sjukhus för att få vård för fysiska skador som han hade när han påträffades. Hade det inte varit för att en släkting till slut slog larm är det ingen som vet hur länge till detta hade kunnat pågå.