Mitt under pandemin, i maj 2021, slog poké bowl-kedjan Hawaii poké upp dörrarna i hörnlokalen på Vällingby torg.

Av allt att döma en drömplacering i Vällingby centrum, där både centrumkunder och bussresenärer går förbi.

Stängde snabbt

Men Hawaii poké stängde redan i somras – och ännu har inget skett i lokalerna.

– Enligt vår uthyrningschef så förs dialog med nya intressenter med nytt koncept. Planen är att upplåta lokalen till annan aktör inom samma bransch som Hawaii poké, säger Ida Strutt, kommunikationschef på Svenska bostäder som äger lokalerna.

Hur ser ni på att Hawaii poké lämnade efter så kort tid?

– Det är så klart tråkigt när hyresgästen avflyttar i förtid. Vi har även förståelse för att det är en utmanande marknad att verka i med tanke på det ekonomiska läget, säger Ida Strutt.

Ida Strutt, kommunikationschef på Svenska bostäder.

Ida Strutt, kommunikationschef på Svenska bostäder.

Jonas Elamson

Hawaii pokés dåvarande marknadschef sade inför öppningen 2021 till Mitt i att man hade tvingats varsla under pandemin, men att kedjan trots detta siktade på att expandera.

Ville dubbla sina restauranger

Poke bowl-kedjan grundades 2016 och hade i fjol ett uttalat mål om att dubbla sina 15 restauranger inom loppet av 18 månader. Fokuset för Vällingby-restaurangen skulle vara kunder som hämtar med mat till kontoret eller beställer hem, sade marknadschefen inför öppningen.

Förra Hawaii poké-lokalen på Vällingby torg, Vällingby centrum, december 2022. Foto: Filip Magnusson

Förra Hawaii poké-lokalen på Vällingby torg, Vällingby centrum, december 2022. Foto: Filip Magnusson

Filip Magnusson

Hawaii poké-koncernen har haft en stadigt ökande omsättning sedan starten på grund av sina nyetableringar, men har det senaste året ett minusresultat på närmare 10 miljoner kronor.

Ekonomiska problem

En rekonstruktion av koncernen genomfördes under året, något som bara görs vid ekonomiska problem.

– Vi påverkades kraftigt av pandemin och fick inget omställningsstöd. Detta tillsammans var anledningen till styrelsens beslut om företagsrekonstruktion. Vi har gjort vissa nödvändiga anpassningar och stängt ett antal restauranger som inte var lönsamma, eller där vi inte såg någon potential för tillväxt, säger Hawaii pokés vd Aaron Colman.

Tre restaurangkedjor öppnar nytt i Vällingby

Vällingby centrum har tappat 15-20 procent av besökarna under pandemin och nio procent av lokalerna står tomma. Men lokaler fylls också på – av restaurangkedjor.

Runt månadsskiftet april-maj ska poké bowl-stället Hawaii poké och kafékedjan Le Croissant slå upp dörrarna och i september är det dags för burgarkedjan Babas burgers. Kedjorna väntas bygga en hel del av affären på avhämtningar och hemkörning.

– Pandemin kommer vara över någon gång. Vi har varit försiktigt optimistiska, försökt ställa om och nå ut till kunder genom take away och utkörning, säger David Mirzajani, vd på Le Croissant.

– Vi och franchisetagarna har haft väldigt stora tapp på omsättningen. Men vårt mål är att överleva. Många fastighetsägare har varit väldigt hjälpsamma och förstående.

https://www.mitti.se/nyheter/vallingby-centrums-varde-skrivs-ned-med-220-miljoner/repucs!z43MCPsRi1oxwvQoMlBWbw/

Hawaii pokés marknadschef Sara Steele säger att man tvingats varsla en del, men att man ändå siktar på att expandera.

– Vårt största fokus är på de som hämtar med till kontoret eller beställer hem via apparna. Och när pandemin väl lugnat sig kommer de som vill få slå sig ner på ett mysigt ställe, säger hon.

Större intresse

I pandemins Vällingby centrum ser det ut som att klädesbutikerna stänger och restaurangerna ersätter. Men det är att dra det för långt, enligt centrumchefen Pernilla Andersson på Newsec.

– Intresset från restauranger och kaféer att öppna är generellt större än hos detaljhandeln just nu. Intresset finns även från servicebranschen. Men vi har även ett par kommande etableringar inom detaljhandeln, bland annat öppnar modebutiken Vällingby outlet snart, säger Pernilla Andersson.

https://www.mitti.se/nyheter/forsaljningsprocessen-av-vallingby-centrum-forlangs/reptjp!TO3MVh1CmcIkkGmi4x2fw/

Vårt mål är att överleva

De öppnar och stänger i Vällingby C under pandemin

Öppnar

Esuki (sushi- och ramenrestaurang)

Normal (dagligvaror)

Håkans sport & XL cykel (sportutrustning och sportkläder)

Le Croissant (lunchkafé)

Hawaii poké (poké bowls)

Babas burgers (hamburgerrestaurang)

Vällingby outlet (klädesbutik)

Stänger

Jonnes (gatukök)

Flash (damklädesbutik)

Dea Axelssons (damklädesbutik)

Gnarly Market (nöjesrestaurang, nu blivit en del av O'learys)

Intersport (sportutrustning och sportkläder)

Telenor (mobilbutik)

Massagotti (lunchkafé)