För några veckor sedan skrev Mitt i Täby om att kommunen utreder hur de ska spara el, när priserna skjuter i höjden.

Nu är beslutet fattat från kommunledningen.

En av besparingarna är att de inte kommer ha någon extra uppvärmning av läktarna i Täbys ishallar. De kommer även att stänga ner ishallarna tidigare inför sommar-uppehållet.

– Förra året förlängde vi en ishall, den hade öppet två, tre veckor extra men det kommer vi inte göra i år, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

 Kommunens publika bastur ska stängas på vardagar, men ha öppet alla helgdagar. Detta gäller för alla bastur i skolan och den publika i Skavlöten, bland annat.

– Vi har totalt ett 20-tal bastur som vi kommer stänga av, säger han.

Vill man basta under veckorna så kan man istället besöka den nya simhallen som öppnar i november. Där är det dock inträde för att komma in.

 När det blir riktigt kallt sätts en elpanna på för att värma upp Täby IP:s konstgräsplan och på så vis få bort snö. Detta kommer inte göras i år.

– Det kommer vara uppvärmning så länge värmepumpen klarar det, men vi kommer inte sätta igång elpumpen för det är väldigt dyrt, säger han.

Även markuppvärmningen skrotas.

– Vi har markvärme på en plats i Roslags Näsby och en plats utanför kommunhuset, dessa stänger vi av och istället kommer vi snöröja och salta. Detta skapar en besparing på 250 000 till en halv miljon kronor, säger Erik Andersson.

Om priserna stiger mer, kommer ni införa fler besparingar?

– Vi kommer titta på ytterligare åtgärder men någon- stans går en gräns, samhället måste fungera, gatubelysningen kommer inte att dras in, säger Erik Andersson.

Sammanlagt hoppas kommunen på en besparing på runt en miljon kronor. Julbeslysningen kommer inte beröras. Detta då kommunen tycker att det är en liten kostnad som läggs på just julbeslysningen, 12  000 kronor.