Dopp. På bilden ser vi Alvin Lind Bertéusen, 14 år. Foto: Stefan Källstigen

Ingen riktig sommar utan kanotskola

Stockholms Paddlarklubb, eller SPK, har arrangerat kanotskolan igen vid Kanaanbadet. Mellan vecka 24 och 32 hålls kanotskolan vid fyra tillfällen. "Det är jättekul att ha dragit i gång igen", säger Lucas Ahlin-Hamberg, ledare på SPK.

  • Publicerad 04:57, 5 aug 2021

Många kommer tillbaka med en kompis efter att de har varit här
en gång.

Trots pandemin har kanonskolan kunnat hålla igång aktiviteter.

– Vi har minskat antalet barn som kan vara med på grund av pandemin. Vanligtvis är vi 30, nu är vi max 20 personer, säger Lucas Ahlin-Hamberg.

Intresset för paddling ökar för varje år. Lucas Ahlin-Hamberg berättar att man märker att fler barn och unga vill vara med.

– Vi har fått fler barn och fler ledare. Förra året anmälde sig fler än någonsin till kanotskolan.

Barn och unga

Kanotskolan riktar sig till barn och unga mellan åldrarna 8 och 15 år. De flesta barnen kommer från västerort, men det kommer även barn från andra delar av Stockholm. En favoritaktivitet är paddlapolo.

– Jag tycker att paddlapolo är jätteroligt för att det går snabbt, säger 10-åriga Oliver Chwerios.

Paddling. Tioåriga Oliver Chwieros tycker om att paddla. Bakom syns Eva Lunner. Foto: Stefan Källstigen

Orädd. Tioåriga Frank Blixt tycker det är kul med utmaningar. Foto: Stefan Källstigen

13-åriga Alex Blåberg, som snart fyller 14, berättar att det här är hans tredje år på kanotskolan.

– Det var en kompis som berättade för mig om det här och nu har jag kommit hit i tre år och haft jättekul, säger Alex och fortsätter:

– Det roligaste jag vet är att paddla och paddlapolo, men jag är inte jätteduktig på det.

Trots att kanotskolan inte är tävlingsinriktad tycker 10-åriga Frank Blixt, som nu är inne på sitt tredje år, att det roligaste med kanotskolan är utmaningarna.

– För att då får man kämpa hårt. Men det är också kul att få vara med sina vänner, säger han.

Återkommer. Stockholms paddlarklubb anordnar kanotläger för barn och ungdomar under sommaren vid Kaananbadet i Vällingby. 13-åriga Alex Blåberg kom till kanotskolan för tre år sedan tack vare en kompis. Foto: Stefan Källstigen

Aktiviteter

Förutom paddling anordnar kanotskolan även landbaserade aktiviteter, där man bland annat får bygga torn.

– Förmiddagsaktiviteterna går ut på att paddla, sedan har vi eftermiddagsaktiviteter och då försöker vi göra någonting annat, säger Lucas Ahlin-Hamberg.

”Kan du göra något dumt Lucas”, säger ett barn. ”Jag kan nog göra det sen”, svarar Lucas och vänder sig mot oss ”De bockar säkert av saker på listan”.

Vad som står på listan bestämmer barnen. Man får poäng för varje slutfört uppdrag.

– När man har börjat här så kommer man in i gemenskapen får vänner. Sedan är det så mycket variation att det aldrig blir tråkigt, säger Rut Sternbro, ledare på SPK.

Stockholms paddlarklubb anordnar kanotläger för barn och ungdomar under sommaren vid Kaananbadet i Vällingby. Hugo Wallin, 14 år och Frank Blixt, 10 år. Foto: Stefan Källstigen

Stockholms paddlarklubb anordnar kanotläger för barn och ungdomar under sommaren vid Kaananbadet i Vällingby. Ledaren Lucas Ahlin-Hamberg har varit ledare i åtta år. Foto: Stefan Källstigen