Tredjedag jul och grått, blåsigt och regn som hänger i luften. Som gjort för mellandagsshopping. Eller inte.

Mitt i har kollat runt hur det är med efterlevnaden av de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten kom med strax innan jul. Ställ in reorna. Stanna hemma.

Vid Hötorget var dock Akademibokhandelns utförsäljning en alltför stor frestelse. Utanför köade kunderna corona-säkert.

I butiken intill stod en anställd i dörren med en klickmätare för att hålla koll på antalet kunder.

Vakter i Kista

Från Kista galleria rapporteras dock om mycket folk.

– Det är rea i butikerna. Men folk står i köer utanför och det finns vakter. Många ser till att inte ta in så många i taget. Överlag har inte jag sett någon trängsel i butikerna, säger Christina Nilsson vid kundtjänst på Citykon, som äger Kista galleria.Konsumerar mindre.

Svensk handel har inte uppmanat sina medlemmar att ställa in reorna, men råder dem att göra en bedömning av hur många som kan vistas i butiken samtidigt utan att trängsel uppstår.

Ingen rea

Ställde in rean gjorde dock många. Dressman till exempel. Trots att intäkterna behövs.

– Det är ett jättetapp. Här brukar vara fullt från annandagen, säger Mats Gulding, assisterande butikschef på Dressman i Farsta centrum.

Många kunder var det däremot som köade utanför SEB:s och Nordeas bankkontor, som bara tog in några få kunder åt gången.

På Stora Marknadsvägen in mot Täby centrum var det också kö, bilkö.

Inne i centrum är trängseln dock måttlig.

– Det är extremt lugnt, säger Mariela Arancibia på Lacostebutiken.

Vägg i vägg gapar en stor butiksyta tom och släckt. Applestore har valt att ha helt stängt under mellandagarna.

Alla tar inte hänsyn

Även i Ringens köpcentrum på Södermalm är det betydligt glesare än vid tidigare mellandagsreor, enligt Lina Brattlöf, butikschef på en av klädesaffärerna.

Känns det säkert själv att jobba?

– Både och. Jag upplever verkligen inte att alla kunder visar hänsyn, håller avstånd och respekterar våra regler. Till exempel är det väldigt många som böjer sig runt plexiglaset vid kassan när de ska betala.

För handlarna innebär den uteblivna mellandagsträngseln sämre inkomster, och att de inte blir av med säsongens varor.

Enligt Handelns utredningsinstitut minskar hushållens konsumtion med fem procent i år, och det är sällanköpshandeln, som kläder och skor, som drabbas värst.

Ny lag kan sätta stopp

Byggvaruhusen, Ikea och elektronikbutiker klarar sig bättre under pandemin. På måndagen hade Ikea en strid ström av kunder, men vakter i entréerna för att sätta stopp om det blev för fullt. "Vi har ett system som känner av det. 20 kvadratmeter per kund ska det vara" förklarar en av dem.

Men det kan bli tvärstopp även här. Den 10 januari kan den nya pandemilagen träda i kraft, som ger regeringen möjlighet att helt stänga ner verksamheter, som köpcentrum, för att hejda smittspridningen.