I januari skrev Mitt i om att upprustningen av Täby kyrkby skulle dröja, men då hade kommunen en tanke att snart sätta igång. Nu när hösten kommit har de ännu inte hunnit ta fram en plan för centrumet.

– I nuläget har jag ingen ytterligare information om saken, men vi hoppas komma i gång senare i höst, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

2018 drogs arbetet igång med att göra om kyrkbyns centrum. Då genomfördes en dialog med invånare och företagare i Täby kyrkby. De berörda fick då komma med förslag på hur centrumet kunde förbättras.

– Ett politiskt beslut lades fram om att på sikt utveckla flera centrum i Täby redan vid 2014, säger Johan Algernon, stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby kommun.

Sommaren 2019 beräknades samråd för programmet att kunna hållas. Men eftersom kommunen och de fastighetsägare som äger centrumet, Ica och Vincero, hade olika visioner pausades arbetet i början av 2022.

I samband med det valde kommunen att pausa arbetet med centrumet.

– Vi kom till en punkt då vi insåg att det inte skulle vara genomförbart. Det rimmade inte med vad vi från kommunen vill och vad Täbyborna ville, har Johan Algernon tidigare sagt till Mitt i.

Prioriterat centralare delar

En orsak till att en ny plan för Täby kyrkbys centrum dröjt är att kommunen prioriterat annat.

– Vi har haft andra saker som varit mer prioriterade, som att utveckla de centrala delarna. I fallet med Täby kyrkbys centrum har det varit viktigt att göra omtaget ordentligt. Vi vill skapa en attraktiv småskalig känsla i området.

– Området ska få en uppfräschning som underlättar för trafiknäringen, torg och samlingspunkt.

Kommunen är nu i fas med att rusta upp andra centrum i Täby. Bland annat i Skarpäng centrum, för det centrumet finns ett planprogram som beslutats i kommunfullmäktige.

I Näsby park har kommunen också kommit igång.

– Där kommer vi bjuda in till dialogmöten i höst, där närboende får tycka till om hur de vill att centrumet ska se ut.

David Stålfors och Vidar Roth-Lundin.

David Stålfors och Vidar Roth-Lundin.

Emma Widebäck

Önskemål: Bättre belysning och klassisk klädbutik

En upprustning av centrumet i Täby kyrkby lär alltså dröja, men vad tycker de som bor i området om saken?

David Stålfors och Vidar Roth-Lundin är båda femton år och bor i kyrkbyn. De är nöjda med butikerna men saknar ett torg.

– Jag tycker vi har en bra pizzeria, bra kiosk och cykelaffären är bra, säger David Stålfors.

– Jag hade önskat mig ett torg. Lite som de har i Vallentuna med en fontän och parkbänkar. Det skulle också vara bra med lite bättre belysning, det kan bli väldigt mörkt här på kvällarna, säger Vidar Roth-Lundin.

Nina Martinez.

Nina Martinez.

Emma Widebäck

Nina Martinez, 76, är nöjd med centrumet och vill gärna behålla det så som det är.

– Här bor mest äldre och det är så lugnt och skönt. Det finns tåg på ena sidan och buss på andra. Jag vill inte att det ska rustas upp för då skulle det nog bli stökigt med ungdomar här. Det hade dock kanske varit bra med en till matbutik som kan konkurrera med priserna.

Pedro Gaio har bott i området i ett år, även han trivs med lugnet i kyrkbyn.

– Jag tycker det finns bra butiker och folk verkar nöjda med krogen. Jag tänker att det finns risk att det kommer för mycket folk hit om man rustar upp här, jag trivs med det lugna.

Ove Larsson.

Ove Larsson.

Emma Widebäck

Ove Larsson, 76, har bott i Täby hela sitt liv, och i kyrkbyn under 45 år. Han berättar att centrumet fått ett större utbud under de åren.

– Trots det åker jag och min fru hellre till andra centrum i Täby när vi ska handla, eftersom det är så dåligt utbud här. Det vore trevligt med en klassisk klädbutik som har lite annat än de vanliga kedjorna. Även en bokhandel, men det hade nog inte gått så bra här.