Konståkaren Julia Masuch under träning. Foto: Simon Rehnström

Ingen konst med dubbel flip

Nyligen kvalade fyra konståkare från konståkningsklubben på Enebybergs IF in i elitserien. Vi träffar de fyra tjejerna som hjälper oss bryta ned detaljerna i ett av de vanliga hoppen. Matilde Ingerslev tar sats på isen...

  • Publicerad 11:30, 14 dec 2021

Dubbel flip

Ett vanligt hopp i friåkningsprogram för ungdomar inom konståkning. På högre nivå finns det ett trippelhopp och ett kvadrupelhopp, med alltså fler rotationer.

Det svåraste momentet i ett hopp är oftast att träna på rotationen.

En dubbel flipp ger 1,9 poäng om den görs rätt. Totalt har ett friåkningsprogram sex olika hoppställen, för ungdomar, då totalt två olika "flips" brukar vara med.

Källa: Jessica von Rosen

Visa merVisa mindre

Steg ett. Foto: Simon Rehnström

Första ingången till hoppet "Dubbel flip". Här gör Matilde Ingerslev en trevändning precis innan hon ska vända och göra ansats till hoppet. En av de moment som är svårast att träna.

Steg två. Foto: Simon Rehnström

Med högra skridskon tar konståkaren sats för att komma upp i luften och i rotationsposition. Här snurrar Matilde Ingerslev moturs i början av rotationen med armarna och benen nära kroppen, för att få fart.

Steg tre. Foto: Simon Rehnström

Dubbel flip är, precis som namnet avslöjar, ett hopp med två varv. Här är Matilde Ingerslev inne på andra varvet och börjar förbereda med att öppna upp kroppen och stoppa rotationen inför landningen.

Steg fyra. Foto: Simon Rehnström

Landningen. Rotationen stoppas innan åkaren intar landningspositionen. Här spelar stabiliteten i bålen stor roll för att få en bra landning.

Steg fem. Foto: Simon Rehnström

Matilde Ingerslev. Foto: Simon Rehnström

Landningspositionen och den sista delen av hoppet åker konståkaren bakåt. Det är det sista delmomentet som åkaren tränar på mycket - innan man går vidare för att lära sig göra en trippel.

Konståkarna. Från vänster: Julia Masuch, Agnes Wikström, Matilde Ingerslev, Vilda Piehl. Foto: Simon Rehnström

Konståkningsnyheter i Danderyd

Enebybergs konståkningssektionen har konståkningsgruppen och tävlingsåkare med 85 personer i åldrarna 5 till 19. Utöver det har de en skridskoskola med cirka 80 personer.

Första helgen i november anordnades en kvaltävling inför elitserien för ungdomar i Enebybergs ishall. Totalt deltog då cirka 50 åkare från Stockholm.

Den 16 december anordnar konståkningssektionen i Enebybergs IF en julshow med tema "Julstämning och julfilmer". Uppvisning mellan 17.30 och 18.30. Då anordnas även ett juldisco för besökare på isen.

Den 8 och 9 januari arrangeras ett distriktsmästerskap i Enebybergs ishall för ungdomar 11 till 15 år.

Källa. Enebyberg IF:s konståkningssektion

Visa merVisa mindre

De kvalade in i eliten

Nyligen kvalade Matilde, Julia, Agnes och Vilda in i elitserien i sina respektive åldersgrupper.

Här kommer lite info om dem med en kommentar från huvudtränaren på konståkningssektionen i Enebyberg, Jessica von Rosen.

Matilde Ingerslev, 13 år från Enebyberg. "Väldigt stark och kraftfull som åkare. Har lite tuffare stil i sin åkning"

Julia Masuch, 16 år från Sollentuna."Kraftfull i sin åkning och har höga fina hopp, även bra piruetter med högsta svårighetsgrad. Har tävlat i elitserien tidigare och gör nu sitt första år som junior"

Agnes Wikström, 15 år från Täby. "Hon har hela paketet. Bra allround och väldigt fin åkning. En bra skridskoåkare som tidigare har tävlat i elitserien och Sm.

Vilda Piehl, 13 år från Sollentuna. "Hon är den som är mest klassisk i sin åkstil bland åkarna som går vidare till elitserien."

Visa merVisa mindre