När Lidingö golfklubb i Sticklinge den 19 augusti firade att det gått 90 år sedan golfandet började här var 120 personer ute med sina bagar för att vara med i jubileums­tävlingen.

Klubbchefen Anders Green visar de renoverade omklädningsrummen för kvinnor, som mer påminner om ett spa än en idrottsanläggning.

– Vi prioriterade kvinnornas omklädningsrum. Klubben har 35 procent kvinnor, säger han.

Kvinnor är underrepresenterade i sporten, och Lidingö GK har gjort en lyckad satsning. I juniorverksamheten är 23 procent tjejer jämfört med 16 procent i landet i övrigt.

– Vi har haft flera evenemang där vi bara vänt oss till tjejer och vi når ut till dem lokalt genom skolorna. Sedan prioriterar vi också tjejer vid intagning.

Kön till ett medlemskap i klubben är lång. Av 1800 köande finns runt 500 juniorer. I dag har klubben 1200 medlemmar, varav cirka 200 i den yngre kategorin.

– Vi har ett åldersspann på 84 år. Vår äldsta spelare är 92 år gammal, den yngsta bara åtta.

Spelarna Karin Lindgren och Anders Hedberg (en av Lidingö GK:s många kända idrottsprofiler).

Spelarna Karin Lindgren och Anders Hedberg (en av Lidingö GK:s många kända idrottsprofiler).

Pekka Pääkkö

Satsar på unga gör också Ekholmsnäs golfklubb, som just blivit klar med ett flerårigt bygge av en ny bana. De nio hålen som utgör banan har byggts om från grunden. Utöver det har nya vägar byggts och klubbhuset har renoverats. 2005, när banan byggdes, hade grundaren Johan Mikhelson Ringqvist inte de ekonomiska resurser som krävdes för att göra det på bästa sätt.

Under åren har verksamheten vuxit och har i dag flera tusen medlemmar, varav cirka 4 000 bor på Lidingö. Klubben har också storsatsat på ungdomsverksamhet.

– Några hål har tidigare varit extremt svåra så många nybörjare och ungdomar har inte velat försöka, men det förändras förhoppningsvis nu.

Johan Mikhelson Ringqvist uppskattar att arbetet har kostat 16 miljoner kronor. Den nya banan öppnar i maj nästa år.

– Jag har utvecklat anläggningen i 22 år nu, så kommunen vet att jag inte är en dagslända.

Överklagade planer

Under 2020 och 2021 lades flera förslag för ombyggnad fram, bland annat diskuterades det att flytta några av hålen till strandskyddad mark och även att anlägga ett hål på Koltorpsängen, vid Ekholmsnäsbackens fot.

Naturskyddsföreningen och Lidingö ornitologiska förening överklagade klubbens planer vid flera tillfällen med hänvisning till att de skadade värdefull natur och det har funnits en oro över att verksamheten ska utökas.

Till slut kom alla parter fram till en lösning: Golf­banan stuvades om inom befintligt arrendeområde.

I dag tycker Johan att han har en en bra relation med alla parter.

Malin Lövkvist

– Jag har en nära dialog med Lidingö stad, Naturskyddsföreningen och allmänheten. Det blir lätt missuppfattningar och det enda jag kan göra är att vara transparent.

Frågan är om han har en bra dialog även med Lidingö GK eller om de är för mycket konkurrenter för det.

– Nej, det finns ingen konkurrens vad gäller golf på ön. Både Lidingö GK och jag har en efterfrågan som gör att vi snarare kompletterar varandra. Skulle man bygga ytterligare två golfbanor på Lidingö hade det fortfarande funnits en efterfrågan.

I Svenska golfförbundet finns 6291 medlemmar med postadress Lidingö.

– Hela 18,3 procent av Danderyds invånare är aktiva golfmedlemmar. Lidingö ligger tvåa med 13,1 procent, säger Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare.

Anders Green hade önskat att även Lidingö GK kunnat bygga ut, och har haft flera samtal med staden.

– Fler hål vore fint, men då måste man ha mer mark. Och mark är ju inte så enkelt på Lidingö.

Karin Wiedesheim-Paul har sett Lidingö GK förvandlas. När hon började spela här rullade bollarna långt på torrt gräs utan något bevattningssystem. I dag står hon och spelar på en skärm vid klubbens inomhusbana när det blivit kallt.

– När det går riktigt bra får man konfetti. Du spelar på verkliga banor från hela världen på en duk. Vi spelade på Pebble beach en vännina och jag, säger hon.

– Ute på banorna här har jag spelat i 43 år, och gjort sex hole-in-one under tiden.

Spelaren Karin Wiedesheim-Paul och klubbchefen Anders Green tycker båda att 90-årsjubileet blev riktigt lyckat.

Spelaren Karin Wiedesheim-Paul och klubbchefen Anders Green tycker båda att 90-årsjubileet blev riktigt lyckat.

Pekka Pääkkö