Det är en kall tisdagsförmiddag i Visättra. Ett tunt lager av snö täcker marken på sina håll och enligt väderprognosen väntas mer snö och kyla. Polisens avspärrningsband är borta och inget vittnar om att en man i 30-årsåldern sköts till döds i ett lägenhetshus under natten.

Men områdespoliserna Lina och Jaana är på plats.

– Vi är här för att skapa trygghet. Vi visar oss i området, finns här och lyssnar på dem som vill prata, säger Lina.

Det var vid 01-tiden, natten till tisdagen, som polis och ambulans larmades om skottlossning i ett flerbostadshus i Visättra. Den skjutne mannen var allvarligt skadad och fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. I den lägenhet där mannen befann sig fanns flera personer, men de är inte misstänkta för brott. En stor polisinsats drog i gång och under natten genomförde polisen bland annat dörrknackning.

Flera av de Visättrabor Mitt i pratar med under förmiddagen fick reda på vad som hänt först på morgonen.

– Det var mitt barnbarn som sms:ade i morse. Man blir förtvivlad, särskilt när det händer så nära. Det kryper inpå en, allt det här våldet, säger Rita Langhammer.

Rita Langhammer har bott nära 60 år i Visättra och trivs bra, men är orolig över utvecklingen. "Det vi kan göra är att bearbeta poltikerna så att de inte stänger ungdomsgårdar. Ungdomarna måste ha någonstans att ta vägen", säger hon.

Rita Langhammer har bott nära 60 år i Visättra och trivs bra, men är orolig över utvecklingen. "Det vi kan göra är att bearbeta poltikerna så att de inte stänger ungdomsgårdar. Ungdomarna måste ha någonstans att ta vägen", säger hon.

Johanna Wallén

Själv upplever hon Visättra som relativt lugnt.

– Vi har bott här i nästan 60 år, vi har alltid trivts här. Våra barn har gått i skolan här, jag har jobbat på dagis och på Annerstaskolan. Men nu känns det lite olustigt. Barnbarnen ringer och säger "du får inte gå ut på kvällarna". Det gör jag ju ändå inte. Men jag förstår inte varför det blivit så här, var kommer alla skjutvapen ifrån? Och vem som helst kan få tag på det, säger hon.

Flera av dem vi pratar med har bott länge i området. De uppskattar närheten till naturen och tycker i grunden att det är lugnt. Men även en annan kvinna vittnar om oroliga anhöriga, främst efter händelsen då två barn skottskadades förrförra sommaren.

– Ett tag fick jag inte vara med mina barnbarn ute i kvarteret, utan bara på min gård, säger hon.

Kommunens trygghetsvärdar är på plats och hyresvärden håller ett möte intill den aktuella fastigheten.

Kommunens trygghetsvärdar är på plats och hyresvärden håller ett möte intill den aktuella fastigheten.

Johanna Wallén

Kartlägger eventuella fiender

Efter nattens händelse är kommunens trygghetsvärdar på plats under eftermiddagen och kvällen. Hyresvärden håller ett möte på gården vid den aktuella fastigheten för grannar och andra boende i området.

Samtidigt har polisen inlett en förundersökning om mord.

– Hela dagen har det varit inhämtning av uppgifter kring alla inblandade parter och observationer som gjorts, förhör av vittnen, dörrknackning, inventering av övervakningsfilmer, säger Ola Österling, polisens presstalesperson.

Hur arbetar ni vidare nu?

– Vi håller på att analysera de uppgifter vi fått in och snart får vi svar på de tekniska bevis som teknikerna hämtat in. Vi håller på att inhämta underrättelser kring målsäganden och därigenom kartlägga vilka som skulle kunna vara hans fiender.

Polisen vill inte uttala sig om den avlidne mannens eventuella kopplingar till den gängkriminella miljön eller kring motivbild.

Ingen misstänkt har ännu gripits.