En liten groda som sitter upprätt som en människa på en sten, en kvinna som flyger mellan grenar och ett kärlekspar som står omslingrade vid vattenbrynet. Den som promenerar i skogen nära Vidsjön på Ingarö kan hitta överraskningar bland träden, nämligen en mängd vackra träskulpturer i olika storlekar.

De har placerats så att de ska smälta in i naturen, nästan lite gömda.

– Man måste leta lite för att hitta dem. Då leder konsten in en i naturen och man upptäcker samtidigt skönheten i vissa platser, säger konstnären Florian Harbort.

Började med en groda

En av hans skulpturer – en kvinna – står högst upp på en avsågad trädstam och håller balansen med ett ben utsträckt bakåt.

– Jag valde att måla henne i guld så när solen ligger på blänker hon, väldigt fint, säger Florian.

Det började med att han var ute och gick med hunden Lucy i höstas och såg en sten där han tyckte att det skulle passa med en groda som satt och tittade ut över skogen. Sen gjorde han en figur till, sen en till och en till.

– När jag hade placerat ut min fjärde figur började jag tänka – det här kan ju faktiskt bli en hel konstrunda, säger han.

Det har resulterat i en slinga med 14 olika verk utplacerade längs stigen och det är inte säkert att den är klar än, enligt Florian. Det kan bli ett par till.

– Det känns bra att kunna göra det här nu när man inte kan gå på vanliga utställningar. Det bjuder jag gärna på. Och det är många som brukar gå här.

Många kvinnor

Florian har inte gjort någon reklam för sin konstrunda, det började med att folk plötsligt upptäckte hans verk bland träden och undrade vem som hade gjort dem.

– Jag får många positiva reaktioner, folk tycker att det är roligt. Ibland är det någon som skriver ”nu har jag hittat en till!”. Det är kul när människor blir glada.

Många av skulpturerna i skogen är kvinnor, avbildade på olika sätt, med olika uttryck.   

– En del har sagt till mig att det nästan finns något feministiskt kring de här kvinnorna, att de utstrålar stolthet och energi. Det är kul att höra, även om jag inte tänkte så när jag gjorde dem.

Florian Harbort är etablerad konstnär sedan många år och arbetar främst med trä, ibland sten. Skulpturerna skapar han ur ett enda trästycke, oftast ek, först med hjälp av en liten motorsåg där han karvar fram de första linjerna. Hur det sedan resulterar i de vackra, mjuka formerna är nästan ofattbart att förstå.  

Namnlös konst

Han kommer ursprungligen från det tidigare Östtyskland men har bott på Ingarö i 12 år. Han flyttade till Sverige med sin dåvarande fru och deras barn och har blivit kvar sedan dess.

– Då hade vi precis bott i centrala Berlin några år och här ute var det helt tyst. Man hörde inte ett ljud. Jag trodde faktiskt att det var fel på mina öron, säger han och skrattar.

Florian har inga namn på sina skulpturer.

– Om jag döper dem har jag redan definierat vad det är. Det är konst, jag vill att var och en ska kunna ha sina egna tankar och känslor kring varje figur.