Björkbacken. Catrin Ullbrand är flyktingsamordnare i Tyresö. Foto: Pekka Pääkkö

Inga flyktingar har flyttat in på Björkbacken

När Mitt i Tyresö var på besök på det före detta äldreboendet Björkbacken den 23 mars var allt iordningställt för att kunna ta emot ukrainska flyktingar. Men än så länge har inga kommit.

  • Publicerad 13:50, 11 apr 2022

Kan ta emot med tre dagars varsel.

Förra måndagen halverade Migrationsverket antalet begärda akutplatser för ukrainska flyktingar.

– Det finns för närvarande tillräckligt många platser för att täcka de omedelbara behoven. Samtidigt fortsätter arbetet med att ta fram fler långsiktiga boenden. En stor eloge till alla som snabbt har ställt upp och tagit fram boendeplatser, säger Magnus Önnestig, avdelningschef vid Migrationsverket.

Minskat behov. Boendesituationen har stabiliserats för de ukrainska flyktingarna, säger Migrationsverket. Foto: Mostphotos

Aktiverar inte platserna

Det här innebär att Tyresö får tänka om, berättar Catrin Ullbrand, flyktingsamordnare i Tyresö kommun.

– Migrationsverket rekommenderade att inte aktivera platserna vi har iordningställt.

Det rör sig om platser för cirka 40 vuxna med tillhörande barn. När Mitt i var på Björkbacken var allt så gott som klart. Egna rum med madrasser, husgeråd, leksaker till barnen – det var bara flyktingarna som saknades.

Fortfarande redo

– Det kan komma en andra våg och då har vi lokalerna klara. Med tre dagars varsel kan vi ta emot om det behövs. Så vi avvaktar, säger Ullbrand.

Den 31 mars presenterade regeringen en plan för hur flyktingarna ska fördelas jämnare mellan kommunerna. I ett första skede är det Migrationsverkets uppgift, men lagändringar planeras också för att få till en ersättningsmodell för kommunernas flyktingmottagande.

Ukrainaflyktingar

Över 4 miljoner har redan flytt från Ukraina enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Ungefär 26 000 ukrainare har sökt skydd i Sverige. 87 procent är kvinnor och barn.

Migrationsverket har tre olika scenarier för hur många som kan komma till Sverige till halvårsskiftet: 22 000, 76 000 eller 212 000. Man bedömer att mellanscenariot är mer sannolikt.

Källor: UNHCR, Regeringen, Polismyndigheten och Migrationsverket.

Visa merVisa mindre