Vatten porlar och Carina Rahm leder lådcykeln förbi våtmarken för att inte halka på den isiga gång- och cykelbanan. Hon passerar här flera gånger om dagen från radhuset i Fågelhöjden till sin ateljé i Saltsjö pir i Fisksätra. Hemma har hon fem målningar av kärret som har blivit hennes favoritmotiv.

– Jag gick här mycket när jag var gravid och var tvungen att röra mig långsammare. Här är mörkt och murrigt. Jag lade märke till att vattenspeglingarna från träsken och träden ter sig väldigt olika beroende på vattenbeståndet. 

”Det kommer att kännas som ett övergrepp om kärret förvandlas till industritomter”, säger Carina Rahm.

”Det kommer att kännas som ett övergrepp om kärret förvandlas till industritomter”, säger Carina Rahm.

Johan Kristensen

”Avvägning mellan intressen”

Alliansen vill sälja våtmarken till Frentabs dotterbolag Fisksätra Företagspark och förvandla den till en företagsby med omkring 80 arbetsplatser.

– Fisksätra är ett utsatt område. Att skapa fler arbetstillfällen är helt avgörande för att lyfta Fisksätra tillsammans med andra satsningar som vi har gjort på ny skola, multisporthallen och socialt förebyggande insatser, säger Mats Gerdau (M).

Ni vill bevara våtmarker på andra håll i Nacka. Varför inte här?

– Det är alltid en avvägning mellan olika intressen. Det är ett väldigt starkt intresse att vi ska lyfta Fisksätra och skapa fler jobb. Här har vi en färdig detaljplan som möjliggör fler arbetstillfällen. Klart att det kan svida någonstans. Oppositionen får gärna komma med idéer om var vi kan skapa fler arbetstillfällen. Man kan inte bara säga nej. 

Oppositionsrådet Johanna Kvist (S) ser saken annorlunda.

– Klart att det är önskvärt att få till fler arbetstillfällen, men inte på den här platsen. Här finns det andra värden som väger tyngre. Och det finns inget som säger att det kommer vara just Fisksätrabor som jobbar där.

Protestlista

Vattenexperten Lars Granath varnar för risken för översvämningar på intilliggande Saltsjöbanan om kommunen tillåter industrier i våtmarken.

Vattenexperten Lars Granath varnar för risken för översvämningar på intilliggande Saltsjöbanan om kommunen tillåter industrier i våtmarken.

Johan Kristensen

Närmare 1000 Nackabor har skrivit på en protestlista. Vattenexperten Lars Granath, filosofie doktor i naturgeografi, har skrivit till alla politiker i kommunfullmäktige och varnat för att bygga i våtmarken eftersom Saltsjöbanan och hela området kan komma att översvämmas.

När frågan togs upp på måndagens kommunfullmäktige krävde Vänsterpartiet att kommunen skulle göra en ny bedömning om hur lämpligt bygget är med tanke på klimatförändringarna, och samråda med länsstyrelsen hur skador på naturen kan minimeras och höra vad grannarna tycker om planerna.

Alliansen dissade förslaget och Miljöpartiet, som i utbyte mot andra klimatsatsningar har gått med på att inte riva upp gamla beslut, lade ner sina röster. 

”Viktigt för klimatförändringarna”

Men eftersom Socialdemokraterna, Nackalistan och Sverigedemokraterna höll med Vänsterpartiet måste kommunen utreda vidare innan ett beslut kan fattas.

– Hela processen har varit problematisk. Att vi har en så gammal detaljplan och genomför den utan mer ingående diskussion med närboende i Saltsjöbaden och Fisksätra. Vi vill framförallt inte sälja marken och sedan är det viktigt för klimatförändringarna och vid skyfall att vi inte bygger i våtmark, säger Johanna Kvist.

Mats Gerdau hoppades på ett beslut i frågan.

– Märkligt att de inte begärde de här kompletteringarna redan när ärendet behandlades i kommunstyrelsen. Men det är en del av demokratins spelregler. Men vi har hållit på med det här sedan 2001. Nu måste vi också komma till ett beslut, säger Mats Gerdau.

Om länsstyrelsen anser att naturen skadas för mycket kan bygget stoppas. Annars krävs Miljöpartiet bryter sitt avtal med Alliansen eller att något av de styrande partierna ändrar sig.

”En vilande pärla”

”Jag tycker definitivt att kommunen ska ha ett samråd så att vi som bor i närheten kan få föra fram våra synpunkter”, säger Carina Rahm.

”Jag tycker definitivt att kommunen ska ha ett samråd så att vi som bor i närheten kan få föra fram våra synpunkter”, säger Carina Rahm.

Johan Kristensen

I ateljén sticker lukten av akrylfärg i näsan. På duken smälter radhusen i Fågelhöjden ihop med kärret. Carina Rahm blandar umbra och koboltblå för att få rätt nyans på vattenspegeln. Hon tröttnar aldrig på motivet.

– Det är som att komma in en annan värld. Jag tycker att det är oerhört värdefullt när vi bor i en stad med ganska högt tempo att ha något utanför dörren som är annorlunda och tyst.

Kommer du att fortsätta att måla våtmarken om det byggs?

– Nej, det kommer att kännas som ett platt fall om det förvandlas till industritomter. Jag kommer så klart ha kvar mina fotografier jag kommer inte att känna relationen. Det är en vilande pärla och jag kommer att känna en avsaknad.