De senaste veckorna har det rapporterats om tvekan inför att ta vaccinet inom flera yrkesgrupper, bland annat vårdanställda, och frågan om arbetsgivare kan tvinga anställda att vaccinera sig har diskuterats.

Industriföretaget DFF Aluminium har valt morot framför piska för att få personalen att vaccinera sig. I dag, måndag, informeras personalen om att de som tar sprutan när det blir aktuellt kan räkna med en mindre extra engångssumma på lönen.

– Vi gör det eftersom vi tycker det är viktigt att även alla företagare hjälps åt att visa vägen, alla måste hjälpas åt för att rida ut den här stormen. Vi hoppas att fler företag tar liknande initiativ för att få fler osäkra att vaccinera sig, säger vd Jesper Andersson.

https://www.mitti.se/nyheter/snart-kan-70-plussare-fa-vaccinet-i-armen/repuag!0f2fZQhBdnku7EjMJKl8Q/

Är i riskgrupp

Han tillhör själv en riskgrupp och har tillsammans med styrelsen kommit fram till att bolaget måste signalera hur viktig vaccineringen är för hela samhället.

– Det går inte att tvinga någon, men man kan i alla fall motivera. Om någon funderar och det står och väger mellan att ta vaccinet eller inte kan det här bli som en liten extra morot, säger Jesper Andersson.

Vill ha fortsatt låg sjukfrånvaro

I stort sett alla företagets 18 anställda måste varje dag vara på plats på fabriksgolvet i Jordbro där man konstruerar, producerar och monterar av glas- och metallkonstruktioner. Ändå har sjukfrånvaron hittills under pandemin varit låg, enligt Jesper Andersson.

– Vi har klarat oss bra hittills och vill fortsätta med det, och det är såklart vaccinet en viktig del i.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholm-far-680-700-vaccindoser/reptlo!ZPmsYQPr8TSJOUG7D7o6Tg/

Ser ni några risker med att ge pengar på det här sättet?

– Ja, vi har sagt att vi absolut inte vill att det ska kännas tvingande för någon, utan ska ses som en uppmuntran. Men det är oroande att så pass många i samhället verkar vara tveksamma till vaccin. Alla måste fortsätta kämpa och försöka avlasta vården, säger Jesper Andersson.

https://www.mitti.se/nyheter/har-far-lillan-90-sin-andra-dos/repuas!GKA0e4Pgzo0E@nt6DZvUSw/