– Det är mitt i smeten. Pole position! säger Per-Olof Rhodin om utställningen i H&M:s gamla fönster.

Han är skåning men har med sitt intresse i vuxen ålder skapat många Lego-kontakter, bland annat i Stockholm. Det var genom en sådan som utställningen i Jakobsberg blev av.

– Butiksytan fanns ledig och jag fick frågan om det skulle det vara intressant för mig att ställa ut där. Jag har haft utställningar förr, oftast hemmavid men även i Norge och Danmark, säger Per-Olof.

Över 60 modeller

Den pågående utställningen är emellertid lite speciell, berättar han.

– Det är en separatutställning, med bara mina egna byggen, och den kombinerar två av mina intressen – Lego och fotografering.

Tanken är att fördjupa utställningen med dokumentära foton av till exempel verkliga lastbilar och brandbilar, liknande de som även visas upp i form av Lego-modeller. Projektet kallas ”Real Bricks”.

Ett annat tema i utställningen är att visa upp Legos historia och bredd. Över 60 modeller finns med och de visar de olika teman som Lego har lanserat, så som Friends, Technic och Star Wars.

Har haft en "dark age"

Per-Olof har varit vuxen legoentusiast – även kallat AFOL (Adult fan of Lego) – sedan 2006. Som de flesta likasinnade lekte han med Lego som liten och hittade tillbaka till byggandet långt senare.

– Inom Lego kallas den där pausen för ”dark age”. Och jag hade också en sådan period då jag gjorde annat. Som ung vuxen hade jag inga barn, men det hade mina kompisar och jag gav deras barn lego i jullklapp. De blev tacksamma men sa ”nu får du hjälpa mig att bygga också”.

På så sätt återuppväcktes Per-Olofs intresse, och han var fast.

– Jag gick hem och grävde fram mitt gamla Lego från vinden. Det var snabbt avhandlat och uppbyggt så jag började söka motsvarigheterna till det jag hade som barn för att se vad som fanns i dag. Det var kul att se hur utvecklingen hade gått framåt. Modellerna var i större skala och bitarna hade blivit rundare och mer detaljerade och avancerade.

"Alla har en relation till lego"

Nu har alltså alla Järfällabor möjlighet att se en del av samlingen. Utställningen pågår minst augusti ut, eventuellt några veckor till. Invigningen var den 1 augusti, men utan pompa och ståt på grund av den pågående pandemin.

– Men mottagandet var ändå fantastiskt. Jag hade bara hunnit sätta upp den första modellen så började folk stanna upp och kika från på andra sidan glaset, ”här händer det nåt”, tänkte de. I princip alla har en relation till Lego. Gammelmormor har kanske inte byggt själv, men hon har åtminstone köpt Lego till sina barnbarn. Reaktionerna från centrumbesökarna var omedelbara och överväldigande!