Jan Ridderwall och Örjan Ekberg, vice ordförande och ordförande i Ekensbergs båtsällskap, är besvikna på stadens agerande. "Alla var nöjda med den tidigare lösningen", säger Örjan Ekberg. Foto: Märta Lefvert

Ilskan kokar inför flytt av klubbhus

Frustrationen och ilskan är stor i Ekensbergs båtsällskap. Orsaken är stadens förslag att flytta klubbhuset till en yta som behövs när båtar sjösätts och torrläggs. "Det blir svårt för oss att bedriva vår verksamhet", säger ordföranden Örjan Ekberg.

  • Publicerad 06:30, 21 jan 2022

Vi är positiva till att kanotsällskapet kommer hit.

Det gröna klubbhuset vid Mörtviken är inte stort, men det är viktigt för Ekensbergs båtsällskap. Här finns ett samlingsrum med kök och en terrass, med en grill och enkla utomhusmöbler. Fina dagar och kvällar kan det vara mycket folkliv här.

– Våra medlemmar umgås här. Det sociala är en viktig del av verksamheten säger ordföranden Örjan Ekberg när Mitt i hälsar på en vinterdag i början av det nya året.

Nu ska stugan flyttas. Orsaken är att Örnsbergs kanotsällskap ska flytta in hos Ekensbergs båtsällskap och ha sitt klubbhus på den nuvarande platsen. Som Mitt i tidigare har berättat huserar kanotsällskapet i containrar sedan staden rev sällskapets klubbus vid Bryggvägen 2015, för att bygga bostäder.

Båtsällskapets klubbhus ska flyttas till en annan yta inom båtsällskapets område. I stället ska Örnsbergs kanotsällskap ha sitt klubbhus här. Foto: Märta Lefvert

Ritningar ändrades

Ekensbergs båtsällskap betonar att man inte har något emot att kampera ihop med kanotsällskapet, en lösning som exploateringskontoret och idrottsförvaltningen arbetat fram.

– Vi är positiva till att kanotsällskapet kommer hit och ser att vi kan ha en bra samexistens, säger Jan Ridderwall, vice ordförande.

Ändå är oron och ilskan stor i båtsällskapet. Orsaken är att staden ändrat ritningarna. Tidigare var tanken att flytta båtsällskapets klubbhus till en yta nära strandkanten, 30–40 meter från den nuvarande platsen. Det var båtsällskapet nöjt med.

Men i december presenterades en ny ritning där klubbhuset placerats längre upp på land. Men där har båtsällskapet en viktig arbetsyta.

– Det blir svårt för oss att bedriva vår verksamhet om klubbhuset ska stå där. Vi behöver ytan när vi sjösätter och torrlägger båtar. Traktorer måste kunna köra fram och vi måste ha plats för arbetsmaterial, säger Örjan Ekberg, som är kritisk till att den nya ritningen togs fram utan någon kontakt med båtsällskapet alls.

Söker en bra lösning

Ändringen gjordes för att detaljplanen behövde ändras med den tidigare ritningen. Det var staden först inte medveten om, enligt Nina Morling, enhetschef på exploateringskontoret.

– Att driva en ny detaljplan kostar miljoner och det krävs en miljökonsekvensbeskrivning och en vattendom. Det skulle bli mycket pengar för skattebetalarna och är inte skäligt i det här fallet, säger hon.

Efter båtsällskapets kritik blir det nu mer arbete vid ritbordet. Lilly Lwam Abraham, handläggare vid idrottsförvaltningen, betonar att den nya ritningen inte är den slutgiltiga.

– Vi har tagit emot kritiken och jobbar vidare med ritningarna. Vi vill ha en lösning som är bra för båda klubbarna, säger hon.

Staden rev klubbhuset – nu får kanotsällskapet betala ett nytt

Som Mitt i berättade i höstas har Örnsbergs kanotsällskap fått besked om att man själv måste bekosta bygget av sitt klubbhus. Däremot betalar staden flytten av Ekensbergs båtsällskaps klubbhus.

Staden rev klubbhuset – nu får kanotsällskapet betala ett nytt

Två sällskap med långa anor

Ekensbergs båtsällskap

Ekensbergs båtsällskap ligger vid Mörviken i Ekensberg.

Sällskapet grundades 1924. Man har 214 medlemmar, fördelade på 111 båtar.

Drygt 200 personer står i kön, som stadit växer.

Örnsbergs kanotsällskap

Örnsbergs kanotsällskap har sedan sex år en tillfällig bas vid Lövholmsvägen i Gröndal.

Sällskapet grundades 1934 . Man har 1 300 medlemmar. Nya medlemmar tas in varje år, men man kan inte stå på kö.

Visa merVisa mindre