Den nya bandyhallen i Gubbängen måste stänga nästa säsong, på grund av isproblem.

Ett alternativ för de klubbar som drabbas är den konstfrusna utomhusplan som också finns på Gubbängens IP. Fast där är det fullt redan idag.

– Bara att flytta ut de träningar vi nu har i hallen till utomhusplanen skulle göra att vi måste halvera antalet träningar för att få plats. För den ungdom som vill satsa på sin idrott är det en katastrof, konstaterar Bo Österberg, sportchef för lokala klubben GT/76 med 450 aktiva spelare.

Ändå ska det visa sig att den kalkylen är positivt räknad. Det finns nämligen andra klubbar som också har ögonen på utomhusplanen. Som inflyttade elitklubben AIK.

Är överens med staden

Bandyhallen delas mellan GT/76, AIK, Tellus, Hammarby och bandygymnasiet. Och medan GT/76 och Tellus fortfarande inte har fått besked om nästa säsongs istider, tycks Stockholms stad och AIK redan ha nått en lösning.

– Vi kommer att vara kvar här i Gubbängen och spela våra matcher på uteplanen. Det behöver fixas ny belysning och nya läktare bara, säger Johan Segui, ordförande i AIK Bandy.

 

Beskedet bekräftas av idrottsförvaltningens avdelningschef Robert Sköld.

”Tanken är att AIK ska spela sina hemmamatcher på uterinken i Gubbängen. När det gäller Tellus och GT/76 håller vi på att se över förutsättningarna för deras istider”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

När GT/76:s Bo Österberg hör detta blir han mörk i rösten.

– Då blir det näst intill omöjligt för oss att bedriva vår ungdomsverksamhet, säger han upprört och fortsätter:

– Jag är förvånad över att man inte hade den dialogen med oss. Vi kör ute på isen klockan 16–23 varje kväll och då är isen full med ungdomar. Om AIK ska ha uteplanen då har vi en mycket svår situation för breddbandyn i södra Stockholm nästa säsong, säger han.

Hade velat stänga tidigare

AIK är å sin sida inte heller helt nöjda. De menar att hallen borde stänga tidigare så att omgörningen inte berör hela nästa säsong.

– Vi hade föredragit att man stängt hallen i mars och börjat renoveringen då när hallen ändå står tom efter säsongen, säger Johan Segui.

https://www.mitti.se/nyheter/chockbesked-bandyhallen-maste-stanga-i-tio-manader/repvaB!o1cgFPI03fRDXAJn1gQKg/

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) uppger att staden, i samråd med bandyförbundet, försökt välja en period för stängning som ska ge minst påverkan för klubbarna.

”Samtliga klubbar kommer kunna bedriva sin försäsong i hallen i höst. Därefter kommer man få fortsätta verksamheten på de isytor som finns utomhus”, skriver hon i ett mejl.