De senaste åren har det blivit allt vanligare med telefonbedrägerier, något som Mitt i skrivit om flera gånger. Nu har polisen inom polisområde Globen fått in en mängd anmälningar på kort tid, och bedrägerierna följer ett mönster.

– När det gäller bedrägerier har vi en 70-procentig ökning för perioden 1 januari till 1 juni i år, jämfört med samma period 2022, skriver kommunpolisen Anderas Lindfors i ett mejl.

Under vecka 29 kom det in anmälningar om sju bedrägerier eller bedrägeriförsök på fyra dagar. Alla offer var över 80 år och samtliga fick ett sms från "Ikeas kundtjänst" där det stod att personens beställda varor skulle komma inom kort. I meddelandet fanns även ett nummer att ringa om beställningen var felaktig.

Lägg på luren

När offren har ringt till numret så svarar "Ikeas kundtjänst" och säger att personen blivit utsatt för bedrägeri, och att kundtjänst ska hjälpa till med en annullering av beställningen. För att göra det måste den utsatta personen logga in på sitt bank-ID. Så fort inloggningen har skett så försvinner det pengar från kontot och samtalet avslutas.

Andreas Lindfors har en uppmaning till allmänheten.

– Logga aldrig någonsin in med mobilt bank-ID på uppmaning från någon. Lägg på luren! Banker, företag, myndigheter eller seriösa organisationer ringer aldrig upp och påstår att du måste logga in med mobilt bank-ID.

Det största beloppet en person blev av med under de fyra dagarna vecka 29 var cirka 11 500 kronor.